Ώρα μηδέν για ELA και Ελλάδα: Η πιθανή ρήξη στο Eurogroup στρέφει το ενδιαφέρον στην ΕΚΤ την Τετάρτη

15.2.15


Μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης στον σχεδιασμό της κυβέρνησης καταγράφεται τις τελευταίες ώρες καθώς φαίνεται ότι όλοι προεξοφλούν τη μη επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Απόψε έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αναβάλει τις προγραμματισμένες για σήμερα ανακοινώσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να τις μεταθέτει π.χ για αύριο το πρωί αλλά για την Τρίτη το απόγευμα, μετά το αυριανό Eurogroup και μετά από τη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Για την Τρίτη ορίστηκε απόψε και συνεδρίαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Αν αύριο διαπιστωθεί κάτι παραπάνω από μια απλή διαφωνία στο Eurogroup, τότε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ως προς την βοήθεια από τον ELA.

Σύμφωνα με τον George Saravelos, στρατηγικό αναλυτή της Deutsche Bank, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα περιμένουμε από την ΕΚΤ να γίνει πιο συγκεκριμένη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA. Με το υφιστάμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας να ολοκληρώνεται στις 28/2, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν στον αέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τραπεζική πίστη και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Οι στιγμές είναι οριακές και κανείς πλέον δεν μπορεί να μιλάει για «καταστροφολογία». Η καταστροφή μοιάζει να έρχεται και η κυβέρνηση προτιμά να τη βαφτίζει «εθνική αξιοπρέπεια». Ας αναλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες τους απέναντι σε όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που τους ψήφισαν.