Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς

11.2.15


Αν και φαινόταν εμφανώς νευρικός κι έξω από τα νερά του στο βήμα της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε κάποια σωστά πράγματα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Παραθέτω ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

(...)Κύριοι συνάδελφοι, δεν βρισκόμαστε στο 1974. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας. Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνήσεις τους χθες ήταν δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Μας χωρίζουν πολλά από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι τους ψήφισαν και αυτούς το 2012. 2.5 εκατομμύρια σας ψήφισαν και εσάς – βάζω μαζί και τους ΑΝΕΛ.

Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο να μιλάτε για «επιστροφή της δημοκρατίας». Η Δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο όταν κερδίζουμε εμείς. Αφήστε στην άκρη τη ρητορική του μίσους, τη ρητορική των αγανακτισμένων. Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς.

Μην αντιγράφεται τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους. Βάλτε τέρμα στην επιζήμια πόλωση. Δεν μας χρειάζεται μια νέα εθνικοφροσύνη. Ένας νέο πατριωτισμός μας χρειάζεται – μην τα μπερδεύετε. Μην ακολουθήσετε τη λογική της αρένας, που τροφοδοτεί το παλιό μίσος. Γυρίστε σελίδα.

Και εσείς και η Πρόεδρος της Βουλής μιλήσατε για εξεταστικές επιτροπές. Μην μιλάτε τόσο εύκολα για εξεταστικές επιτροπές. Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος – που πολλές από αυτές, ήταν λάθος – δεν ήταν παράνομες.

Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς. Σε τι αντιστέκονται; Άγνωστο.
Γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση; όπως είπατε. Ποιος θα προδώσει; Εσείς κυβερνάτε.
Δεν θέλουμε κυβέρνηση Πόντιου Πιλάτου, που όταν έρθουν τα δύσκολα θα πει: να αποφασίσει ο λαός στις πλατείες.

Και η Ευρώπη – αναφέρεται σε αυτή την διαμάχη – ως «ξένος παράγοντας που θέλει να επέμβει στα εσωτερικά μας». Είναι η Ευρώπη ξένος παράγοντας; Οι απαντήσεις, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι σαφείς και μονοσήμαντες. Μην κλείνετε το μάτι ορισμένοι από εσάς σε έναν έρποντα αντιευρωπαϊσμό και σε ένα εθνολαϊκισμό. Μην παρασύρεσθε από την ακραία εθνικιστική συνιστώσα της κυβέρνησης.

(...)Η σχέση με τους εταίρους μας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη αλλά και διάθεση αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων. Και επιτρέψτε μου: Οι Έλληνες υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, δεν είναι οι ελευθερωτές της Ευρώπης, δεν είναι προφήτες μιας νέας θρησκείας.

Ας ξεπεζέψουν από το άσπρο άτι και ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας. Η Ελλάδα, βέβαια, δεν μπορεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα.

Μακάρι στο Ποτάμι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ένα κόμμα του 20% που τόσο καιρό νόμιζαν και να αρχίζουν να λειτουργούν ως μια σοβαρή κοινοβουλευτική δύναμη του 6%.