Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην εξουσία

1.3.15


Επιστροφή στο «πανηγύρι» της βάρδιας για τους συνδικαλιστές, αλλά και «χαράτσι» στους 20.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα «αμαρτωλά» δάνεια της ΓΕΝΟΠ, προβλέπει το σχέδιο της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ισχύς της οποίας θα έχει τριετή διάρκεια.

Η νέα ΕΣΣΕ που υπογράφεται σε μια περίοδο που η ΔΕΗ καταρρέει υπό το βάρος άνω των 2 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών, επαναφέρει το κεκτημένο της «βάρδιας» ανεξάρτητα φυσικής παρουσίας, που είχε καταργήσει η ΕΣΣΕ του 2012, βάζοντας τέλος στο πανηγύρι τη «εικονικής βάρδιας» που είχαν στήσει οι συνδικαλιστές των περίπου 30 σωματείων της ΔΕΗ. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, οι συνδικαλιστές συνέβαινε να έχουν «βάρδια» κυρίως αργίες και ταυτοχρόνως να έχουν την ίδια ώρα κάποια ανυπέρβλητη συνδικαλιστική υποχρέωση. Αυτό τους έδινε τη δυνατότητα, με βάση την προ Μνημονίου ΕΣΣΕ, να απουσιάζουν αλλά να... αμείβονται κανονικά.

(...)Η νέα ΕΣΣΕ διασφαλίζει και τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία καταργήθηκε το 2008, καθώς το πόρισμα Ρακιντζή έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο - εργαζόμενο.

Αναλυτικά στην Καθημερινή. Το μόνο που έχω να σχολιάσω ότι η ζημιά που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική Αριστερά θα είναι στο τέλος ανυπολόγιστη.