Άνεμος αλλαγής στα κατεχόμενα; - Τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για τις (παράνομες) εκλογές

20.4.15


Ο πρώτος γύρος των (παράνομων) εκλογών ολοκληρώθηκε χθες στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου με τον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci) να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να περνάει στον δεύτερο γύρο απέναντι στο Ντερβίς Ερόγλου (Derviş Eroğlu).

Μπορεί μεν μόνο η Τουρκία να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο «κρατικό» μόρφωμα και οι εκλογές αυτές να είναι παράνομες με βάση το σύνταγμα της Κύπρου και ενδεχομένως και το διεθνές Δίκαιο αλλά είναι απορίας άξιον το γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ, ακόμα και τα ελληνοκυπριακά, υποβάθμισαν τόσο τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ιστορική.

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος έκανε μια σχετική περιεκτική ανάλυση στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα». Αν δεν έχετε χρόνο να δείτε το ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάστε το σχετικό άρθρο στο blog του.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι σκέψεις του Σώτου Κτωρή ο οποίος λίγες μέρες πριν σημείωνε στο Facebook για την υποψηφιότητα Ακιντζί:
(...)Ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας θα πρέπει να αντλήσει, περίπου το 35% της εκλογικής δύναμης του ΡΤΚ καθώς και κάποιους ψήφους από τον χώρο της κεντροδεξιάς για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του. Το εγχείρημα παρότι εξαιρετικά δύσκολο δεν είναι ακατόρθωτο, καθότι η υποψηφιότητα Ακκιντζί συνιστά για πολλούς Τουρκοκυπρίους την μοναδική επιλογή που διασφαλίζει τη αυθύπαρκτη παρουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον απογαλακτισμό της από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας. Συνιστά, δηλαδή, έκφραση μιας ανάγκης για ανάδειξη της ταυτότητας τους, μίας υπαρξιακής ανησυχίας έναντι των αφομοιωτικών απειλών που βιώνουν συνεπεία της ηγεμονικής παρουσίας της Τουρκίας στον τουρκοκυπριακό χώρο. Για αυτό άλλωστε ο Ακκιντζί δείχνει να αποτελεί επιλογή και για (απροσδιόριστο) αριθμό ψηφοφόρων πέραν του κεντροαριστερού χώρου, οι οποίοι αισθάνονται πως απειλείται η τουρκοκυπριακή κοινοτική ύπαρξη από την ισλαμοποιημένη εκδοχή της «Μητέρας Πατρίδας». (...)
Αν βρίσκετε το θέμα ενδιαφέρον, μια καλή ροή πληροφοριών αποτελεί το live link του Σίγμα ενώ τα δυο πιο δημοφιλή hashtag στο Twitter είναι #cyprus και #secim2015.

H μάχη στον β' γύρο αναμένεται να είναι σκληρή και όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια ιστορική σύγκρουση μεταξύ εκείνων που νιώθουν Τουρκοκύπριοι κι εκείνων που νιώθουν ή και είναι λόγω του εποικισμού Τούρκοι.