Στοιχειώδης εθνική συνεννόηση στο παρά πέντε κι όχι συγκεντρώσεις-αντισυγκεντρώσεις

20.6.15


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε χθες ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας η Ελλάδα θα πρέπει «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

Η αντίδραση του ελληνικού πολιτικού συστήματος τρομάζει, θυμίζει τους κοτζαμπάσηδες που άρχισαν να σκοτώνονται μεταξύ τους στον εμφύλιο που ακολούθησε την Επανάσταση του 1821. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση αυτή την Κυριακή και τη Δευτέρα καλούν σε (αντι)συγκέντρωση όλοι οι υπόλοιποι. Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα ζει τις κρισιμότερες στιγμές της από το 1974 και μετά.

Υπάρχει πάντα χρόνος για στοιχειώδη εθνική συνεννόηση, έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι στα πάντα, δεν χρειάζεται να δεσμευτούν ότι θα συμφωνούν για πάντα. Δεν διακυβεύεται η «δικαίωση» του καθενός αλλά η ίδια η ύπαρξη της χώρας. Όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα οδηγηθούμε στο χάος.

Μια στοιχειωδώς ενωμένη Ελλάδα μπορεί σίγουρα να κερδίσει περισσότερα στη Σύνοδο Κορυφής από μια Ελλάδα που τρώει τις σάρκες της.