Ένα απέραντο φρενοκομείο: Μνημονιακή κυβέρνηση με...αντιμνημονιακή δεδηλωμένη

16.7.15


Με ευρεία πλειοψηφία και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, 229 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 64 «όχι» και 6 «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν «απών». Στους 32 ανέρχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «όχι», ενώ έξι ψήφισαν «παρών». Αναλυτικά στη Ναυτεμπορική.

Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες και θα οδηγούσαν οποιοδήποτε άλλο κόμμα στη διάσπαση. Παρ' όλα αυτά, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης(!) και ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, έστω κι αν διαφωνεί με την πολιτική που θα εφαρμόσει. Στην Κουμουνδούρου μοιάζει να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς ψηφίζοντας Μνημόνια, κάτι εξάλλου που προκύπτει κι από την αλλοπρόσαλλη ρητορική Τσίπρα.

Συνοπτικά, απόψε έγινε το πρώτο βήμα προς το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του μορφή ενώ η επίτευξη οριστικής συμφωνίας ακόμα εκκρεμεί. Λογικά από αύριο αναμένεται κάποιου τύπου ανασχηματισμός, ο οποίος δεν θα συνοδευτεί αναγκαία από τη συμμετοχή άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση.

Στιγμές πολιτικής παράνοιας με τη χώρα στην άκρη του γκρεμού. Μακάρι να τα θυμόμαστε μια μέρα όλα αυτά και να γελάμε. Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι θα κλαίμε.