Το παραμύθι της «καλύτερης διαπραγμάτευσης» τελείωσε: Ή τρίτο Μνημόνιο ή δραχμή

15.7.15


Ίσως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή τραγική κατάσταση είναι ο τεράστιος μύθος ότι με μια καλύτερη διαπραγμάτευση, από το 2009 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει τα Μνημόνια.

Με τον παπατζή Βαρουφάκη στο τιμόνι, ο ΣΥΡΙΖΑ για 6 μήνες διαπραγματεύτηκε με τον τρόπο που είχε ονειρευτεί ο μέσος Ελληναράς: μαγκιές, τσαμπουκάδες, απειλές, κραυγές. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό, αποτυπώνεται αναλυτικά στο τρίτο Μνημόνιο που θα ψηφίσει απόψε η Βουλή των Ελλήνων. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε χθες ότι η χώρα δεν διαθέτει απολύτως καμία άλλη εναλλακτική λύση, καταρρίπτοντας μάλιστα αναλυτικά τους μύθους περί Κίνας-Ρωσίας.

Φυσικά, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαφωνεί με το τρίτο Μνημόνιο και δικαίωμα του κάθε βουλευτή να το καταψηφίσει. Παρ' όλα αυτά, λόγω των ιστορικών στιγμών που βιώνουμε, όποιος διαφωνεί, οφείλει να μιλήσει ανοιχτά και να προτείνει καθαρά την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα. Το παραμύθι τελείωσε. Άλλη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, μια «άλλη Ευρώπη» δεν είναι προς το παρόν εφικτή.

Τέλος, μιας και εγώ δεν θυμάμαι πολλούς από τους 300 βουλευτές να μιλάνε ανοιχτά για δραχμή στην προεκλογική περίοδο, καλό θα ήταν να παραδώσουν και τις έδρες τους όσοι υποσχέθηκαν στους πολίτες «λύση εντός του ευρώ» και τώρα νοσταλγούν τα πεντοχίλιαρα.