Από το ζενίθ στο ναδίρ: 4 γραφήματα μιας δημοσκόπησης δείχνουν την ταχύτατη απομυθοποίηση του Τσίπρα

29.8.15


Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να παραμένει το φαβορί για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτή τη φορά να έχει τη δυναμική του παρελθόντος. Η ενθουσιώδης ορμή του παρελθόντος δεν υπάρχει πια.

Μιας και η εκτίμηση ψήφου αποδείχθηκε το αδύναμο σημείο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, προτείνω να ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες καρτέλες των ερευνών. Στη χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, εντόπισα κάποια εντυπωσιακά ευρήματα.

1. Προσωπική απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από τα ποσοστά...σταλινικής αποδοχής τον Μάρτιο, ο πρώην πρωθυπουργός είναι σήμερα μόλις 3.5 μονάδες πιο δημοφιλής από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ευάγγελο Μεϊμαράκη.


2. Αποδοκιμασία της διαπραγματευτικής στρατηγικής Τσίπρα.

Ανάλογη πορεία με τη δημοτικότητα Τσίπρα ακολούθησε και η αποδοχή των διαπραγματευτικών χειρισμών του. Από το 72% του Φεβρουαρίου στο 25% του Αυγούστου!


3. Από τη συγκρατημένη αισιοδοξία στην ασυγκράτητη απαισιοδοξία

Παρά την αρχική ελπίδα, μόλις το 5% των Ελλήνων εκτιμούν σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση τους θα βελτιωθεί, κάτι που λογικά θα αποτυπωθεί και στις κάλπες.


4. Το φιάσκο του δημοψηφίσματος.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό εύρημα και εξηγεί όλα τα παραπάνω. Η απομυθοποίηση Τσίπρα λαμβάνει χώρα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, περίοδος στην οποία πολιτικά δεσπόζει το δημοψήφισμα-παρωδία.