Δύσκολα εκλέγεται ξανά στην Α' Θεσσαλονίκης ο Βενιζέλος, επιδιώκει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια (ή κόμμα)

8.8.15


Tον τρόπο που θα είναι ξανά ένας από τους 300 βουλευτές της επόμενης Βουλής φαίνεται ότι αναζητά τον τελευταίο καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, αναμένεται να μην κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική συντριβή, ο Βενιζέλος βγήκε οριακά βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης, καθώς η Ένωση Κεντρώων έλαβε 5,12% έναντι 4,12% του ΠΑΣΟΚ. Αν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη είχε ξεπεράσει πανελλαδικά το 3%, τότε θα έπαιρνε την έδρα του Βενιζέλου.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, το πιθανότερο είναι η Ένωση Κεντρώων να καταφέρει να είναι στην επόμενη Βουλή. Κατά συνέπεια, ο Βενιζέλος θα πρέπει πια να ελπίζει στο να μην τα καταφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κάτι που δεν μοιάζει διατεθειμένος να κάνει, γι' αυτό και επιδιώκει την αλλαγή εκλογικής περιφέρειας.

Μιας και οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν με λίστα, θα ήταν από δύσκολο έως απίθανο να δεχθεί η Φώφη Γεννηματά να αντικαταστήσει έναν εκλεγμένο βουλευτή της Β' Αθηνών ή της περιφέρειας Αττικής, ώστε να εξασφαλίσει την έδρα του πληθωρικά αποτυχημένου Βενιζέλου, ο οποίος δεν σταματά και να την υπονομεύει.

Ο ορατός κίνδυνος μη επανεκλογής του Βενιζέλου βοηθά στο να ερμηνεύσει κανείς και τις κινήσεις διαφόρων αυλικών του, οι οποίοι προπαγανδίζουν υπέρ μιας εκλογικής σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία (το λεγόμενο «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο) και προτιμούν στα social media να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τον....Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αν δεν καταστεί εφικτή η αλλαγή εκλογικής περιφέρειας, δεν αποκλείεται να ακούσουμε ένα κωμικό «δεν με εκφράζει αυτό το ΠΑΣΟΚ» και να δούμε μια μεταπήδηση στη «φιλοευρωπαϊκή» Νέα Δημοκρατία μαζί με 3-4 ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, κατά την προσωπική μου άποψη, ένα ελαφρώς ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ένα τόσο μεγάλο βαρίδι όπως ο Βενιζέλος, θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό και χρήσιμο κόμμα στην επόμενη Βουλή, πόσο μάλλον αν η Φώφη Γεννηματά καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους που απομακρύνθηκαν λόγω της λαίλαπας των Μπίστηδων.