Γιώργος Καμίνης: Είμαστε ένα κράτος-διακινητής, οι πρόσφυγες δεν είναι ειδεχθές βάρος

26.8.15


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega παραχώρησε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, επιχειρώντας να θέσει στην πραγματική της διάσταση τη συζήτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Το ζήτημα έχει την ηθική διάσταση, την πολιτική διάσταση και την πραγματική του διάσταση. Αρχίζω πρώτα από όλα από την ηθική διάσταση. Εδώ είμαστε ένα κράτος - διακινητής. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό; Δεύτερον, σε διεθνές επίπεδο έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ανθρώπων αυτών. Θα πρέπει να φερθούμε με σοβαρότητα, το οποίο σημαίνει μια ισότιμη κατανομή της ευθύνης σε όλη τη χώρα. Και Κέντρα Υποδοχής στα νησιά και Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα.

Η Αθήνα το παράδειγμα το έδωσε, όπως είχε την ηθική υποχρέωση. Και η Αθήνα έχει επωμιστεί ένα τρομακτικό βάρος εδώ και χρόνια. Δεν πρόκειται από δω και στο εξής να ανεχθώ οποιοδήποτε εμπαιγμό από την κεντρική εξουσία, όπως αυτό που μας είπαν προ ημερών, ότι το πλοίο που κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη ξαφνικά για κάποιους πρακτικούς λόγους έπρεπε να έλθει στην Αθήνα. Την Κυριακή, από άμβωνος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε «σας αγαπάμε αλλά δεν χωράμε». Είχε γίνει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με εκπρόσωπο και της Μητρόπολης και το καράβι άλλαξε ρότα.

Δεν είναι ένα ειδεχθές βάρος οι πρόσφυγες. Όλοι έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και δίκαιη κατανομή αυτής της ευθύνης. Χρειάζεται πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κονδύλια υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να δείξουν αλληλεγγύη η μία προς την άλλη. Δεν επιτρέπεται να ζητάμε από τους Ευρωπαίους αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή και εμείς να πούμε ας φύγει το πρόβλημα από την αυλή μου και ας είναι και στου γείτονα. Είναι και ανήθικο και τελικά δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα.