O Tσίπρας θα έχει ξεκινήσει τη στροφή μόνο όταν διαγράψει τους βουλευτές της δραχμής

7.8.15


Έστω και την ύστατη στιγμή, έχοντας προηγουμένως καταστρέψει και ό,τι είχε σταθεί όρθιο στην Ελλάδα της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη σωστή απόφαση, εγκατέλειψε τα πλάνα της δραχμής και συμφώνησε ότι θα πρέπει να...συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Θεωρητικά, αυτή του η απόφαση συνιστά και την έναρξη μιας μετατόπισης του από την Αριστερά προς την Κεντροαριστερά, η οποία όμως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, καθώς ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει την παραμικρή σχετική δυσάρεστη απόφαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήμερα πρωθυπουργός χάρη στις ψήφους της Αντιπολίτευσης, στην οποία εξακολουθεί με μπόλικο θράσος να επιτίθεται, και οι διάφοροι Λαφαζάνηδες παραμένουν βουλευτές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, πάρα τα όσα και προσωπικά του καταλογίζουν.

Με το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβρη να είναι σήμερα εξαιρετικά πιθανό, η λογική λέει ότι σε μερικές μέρες από τώρα ο Τσίπρας θα ανακοινώσει τις λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ονόματα όσων καταψήφισαν τη συμφωνία θα απουσιάζουν. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε πράγματι θα μπορούμε βάσιμα να μιλήσουμε για «στροφή Τσίπρα».

Προς το παρόν πάντως, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δημόσια αναφορά για το ενδεχόμενο διαγραφών ενώ πληθαίνουν οι φωνές περί «πολυφωνίας» και «συνύπαρξης». Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιχειρήσει το μοιραίο, δηλαδή το να κατέβει στις εκλογές και ως μνημονιακό και ως αντιμνημονιακό κόμμα! Θέλω να πιστεύω ότι έστω και στοιχειωδώς, έχουν κάπως βάλει μυαλό.

Δυστυχώς όμως, η ιστορία των τελευταίων 6 μηνών δείχνει ότι θα πρέπει να τους θεωρούμε ικανούς για όλα.