Debate 2015: Οι εκτιμήσεις της Παραπολιτικής για τη στάση των πολιτικών αρχηγών

9.9.15


Μετά από αρκετά χρόνια φαγούρας, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατάφερε να συνεννοηθεί κι έτσι απόψε στις 9 το βράδυ, θα παρακολουθήσουμε από τη συχνότητα της ΕΡΤ το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Για τη χαρά...του παιχνιδιού. η Παραπολιτική αποφάσισε να προχωρήσει σε μερικές προβλέψεις για την έκβαση της τηλεμαχίας, περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Αλέξης Τσίπρας: Θα δεχθεί τα πυρά όλων, κάτι που λογικά θα αναφέρει και ο ίδιος κάποια στιγμή, προσπαθώντας να φανεί συμπαθής. Κατεβαίνει για να μην...χάσει κι όχι για να κερδίσει, μιας και αυτή τη φορά θα είναι στη θέση του απολογούμενου. Ενδεχομένως να δώσει απόψε και περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα την επομένη των εκλογών.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Κατεβαίνει για να κερδίσει, αν και γι' αυτόν η πιο κρίσιμη μάχη θα είναι το ξεχωριστό debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα εμφανιστεί ενωτικός, παίζοντας γερά το χαρτί της σταθερότητας ενώ θα επιμείνει στην προσωπική αποδόμηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίζει πάντως να παγιδεύεται στο «γνήσιο» στιλ του και περιορίζει το ακροατήριο του.

Σταύρος Θεοδωράκης: Διεξάγει μια τρομερά λαϊκίστικη προεκλογική καμπάνια και λογικά απόψε θα τα δώσει όλα, κυρίως γιατί το Ποτάμι πιέζεται φοβερά από τη Νέα Δημοκρατία. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κλέψει τις εντυπώσεις με όσο το δυνατόν πιο επιτηδευμένο λαϊκό στιλ. Θα επιτεθεί στους κανόνες διεξαγωγής της συζήτησης και λογικά θα παραβιάσει 2-3 φορές το χρονικό όριο για να φανεί «αντισυμβατικός». Θα κουνάει νευρικά τα χέρια του με το γνωστό διδακτικό ύφος του, θυμίζοντας περισσότερο δημοσιογράφο παρά πολιτικό αρχηγό.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τις λέξεις «λυκοσυμμαχία», «ευρωμονόδρομος» και «λαιμητόμος». Θα επιτεθεί αποκλειστικά και μόνο στους Τσίπρα-Λαφαζάνη. Την επομένη του debate δεν θα θυμάται κανείς ότι συμμετείχε στη συζήτηση.

Πάνος Καμμένος: Μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι οι δυο που καίγονται να κλέψουν τις εντυπώσεις. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προς το παρόν δεν δείχνουν να μπορούν να μπουν στη Βουλή και ο αρχηγός του θα επιστρατεύσει απόψε όλα του τα βρωμερά επικοινωνιακά όπλα. Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσουμε ξανά εκφράσεις όπως «στα τέσσερα» και μπόλικες θεωρίες συνωμοσίας.

Φώφη Γεννηματά: Με όπλο το χαμόγελο, κατεβαίνει στο debate γνωρίζοντας ότι δύσκολα μπορεί να χάσει. Έχει την ευκαιρία να συστηθεί σε όλη την Ελλάδα ως η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και λογικά θα παίξει κι αυτή το χαρτί της σταθερότητας, θυμίζοντας ότι το κόμμα της έλαβε δύσκολες αποφάσεις όταν το πετροβουλούσαν οι πάντες. Τηρώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που εγγυάται ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, θα είναι η μόνη γυναίκα στο τραπέζι, κάτι που επίσης οφείλει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η βραδιά που μπορεί να στείλει τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι και εκτός Βουλής. Ο κ. Λαφαζάνης δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο επικοινωνιακό χάρισμα, θα αναλωθεί σε μια στείρα κριτική κατά πάντως τύπου ΚΚΕ και μάλλον θα τρομάξει τους Έλληνες. Αν το είχε αντικαταστήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλα θα ήταν αλλιώς.