Επαναστάτες χωρίς επανάσταση: Τι δεν υπήρξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ

10.9.15


Αποτιμώντας την εμπειρία του «Πρώτη Φορά Αριστερά» μπορεί κανείς εύλογα να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα μπροστά αλλά αντιθέτως γύρισε αρκετά χρόνια πίσω. Αντί του Μνημονίου, ο Τσίπρας έσκισε το περιλάλητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και είναι τώρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που κρατούν το νταούλι και εκείνος χορεύει στο ρυθμό τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα για τη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών του παραβλέποντας όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός τήρησε την πλέον βασική υπόσχεσή του: την επιστροφή στο παρελθόν. Αυτό κυρίως υποσχέθηκε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι και το μόνο που πέτυχε, έστω με βίαιο τρόπο. Τι ήταν όμως και τι δεν ήταν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ ένα κόμμα αρχών. Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, υπήρξε μια βουερή Βαβυλωνία οργανώσεων και αριστερών προσωπικοτήτων με μοναδικό στόχο την εκλογική επιτυχία. Όταν το κραταιό ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε υπό το βάρος του πρώτου Μνημονίου, ο Τσίπρας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του κόμματος σε όλες τις ομάδες συμφερόντων που θίγονταν από τη βίαιη αλλαγή του μεταπολιτευτικού status quo, μετατρέποντας περιθωριακά και λούμπεν στοιχεία του πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ σε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμνημονιακή υστερία ιδεολογικοποιήθηκε, ξέπλυνε πολιτικές διαδρομές και εξόρισε από την Αριστερά κάθε διαφορετική άποψη.

Η συνέχεια από την Παραπολιτική στην Athens Voice.