Οι δηλώσεις Σόιμπλε και η γοητεία του προσωρινού Grexit πίσω από τις κλειστές πόρτες των Eurogroup

21.10.15


Τρεις και πλέον μήνες μετά τις δραματικές ώρες του Ιουλίου που οδήγησαν στο τρίτο πακέτο στήριξης, ο Β. Σόιμπλε επανέρχεται στα όσα διαδραματίστηκαν τότε, αποκαλύπτοντας και άγνωστες έως τώρα πτυχές των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν υπήρξε γερμανική υπαγόρευση όρων και πως ο ίδιος δεν ήταν απομονωμένος στο Eurogroup με την πρόταση περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως χαρακτηριστικά λέει σε συνέντευξή του προς το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE, που θα προβληθεί το βράδυ της Τρίτης και την οποία προδημοσίευσε η Liberation: «Εξήγησα ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην ευρωζώνη. Δεκαπέντε υπουργοί Οικονομικών συμμερίζονταν την άποψη ενός τάιμ-αουτ, μόνο οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπήρξε γερμανική υπαγόρευση όρων, όπως λέει, προσθέτοντας πως αυτή είναι η αλήθεια, «όλα τα υπόλοιπα είναι στη χειρότερη περίπτωση προπαγάνδα ή παρανόηση, στην καλύτερη». Περισσότερα στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει τις πρώτες δυσκολίες για την εφαρμογή της δυσβάσταχτης συμφωνίας.

Έγραψα χθες ότι τώρα είναι η ώρα ενός εθνικού συναγερμού πριν η δραχμή αποτελέσει το μοναδικό εθνικό όραμα. Σήμερα, θα προσθέσω απλά ότι αν 15 υπουργοί Οικονομικών, έστω και για μια στιγμή, συμφώνησαν ότι το προσωρινό Grexit είναι η λύση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι στο επόμενο επεισόδιο της ελληνικής δεν θα το προτείνουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.