Πρόστιμο 10 εκατ. από την ΕΕ για 17 χρόνια καθυστερήσεις στην επεξεργασία αστικών λυμάτων

15.10.15


Νέα περιβαλλοντική...διάκριση για τη χώρα μας καταγράφεται σήμερα καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας επέβαλε ακόμα ένα πρόστιμο, αυτή τη φορά για καθυστερήσεις στις υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το κατατοπιστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή:
Πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επιβλήθηκε στην χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή καθυστερήσαμε να εφαρμόσουμε την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την απουσία αποχέτευσης στην Αττική ήταν αναμενόμενη και προκαλεί αναστάτωση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και την Περιφέρεια.
Η υπόθεση αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου. Οι δύο δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι οι μεγαλύτεροι από όσους εξακολουθούν να μην έχουν αποχέτευση. Και οι μόνοι (από ένα αρχικό γκρουπ 21 πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων) που εξακολουθούν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, 17 χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθετε η κοινοτική νομοθεσία και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο(...)
Πάντα τέτοια. Πάντα να μας φταίει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο διεθνής καπιταλισμός. Μπράβο στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ για την ολιγωρία των κυβερνήσεων τους, μπράβο και στο ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε τους άσκησε κριτική για τέτοια σοβαρά θέματα.