Ο Τσίπρας μπήκε στο παζάρι με την ΕΕ για τους πρόσφυγες (ξεχνώντας τι είπε στη Βουλή πριν 5 μέρες)

4.11.15


Εθισμένος στο άλλα να λέει και άλλα να κάνει φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι προχωρά πάντα σε κινήσεις τις οποίες αρχικά είχε αποκλείσει.

Στις 30 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
(...)Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Μας εγκαλείτε, λέει, γιατί δεν κερδίσαμε κάτι από αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν μπήκαμε κι εμείς στο παζάρι, όπως πολύ σωστά, λέτε, κάνει η Τουρκία και διεκδικεί κάποια δισεκατομμύρια. Γιατί τα διεκδικεί; Για να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει ως χώρα που διεκδικεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζει τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να ενταχθεί.
Να μπούμε κι εμείς λοιπόν στο παζάρι και να πούμε στους Ευρωπαίους εταίρους «Κοιτάξτε να δείτε, εάν δεν μας δώσετε κι εσείς κάτι παραπάνω όπως τώρα ζητάει η Τουρκία, εμείς θα αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνίγονται, θα τους αφήνουμε χωρίς ένα πιάτο φαΐ και χωρίς βοήθεια και θα σας απειλήσουμε και από πάνω ότι θα τους μεταφέρουμε με δικά μας έξοδα, κρυφά τη νύχτα, να περάσουν τα σύνορά σας». Αυτό θα κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;(...)
Να τι δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αυγής:
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών σημειώνοντας αρχικά ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, ταυτόχρονα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο προς τους πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατό , είπε ο πρωθυπουργός, αυτή την στιγμή να γίνεται λόγος για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά , ενώ για το θέμα της πρώτης κατοικίας, έκανε λόγο για παράλογες πιέσεις, στις οποίες όμως, όπως διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος τα πραγματικά ποσά που δαπανά η Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει από την Ε.Ε. είναι ασήμαντο ποσό, καθώς όπως είπε, στο κόστος που έχει η χώρα μας θα πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα για το λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις μεταφορές, τα συσσίτια κλπ.
Τα συμπεράσματα δικά σας.