Εφιάλτης ανάλογος του Grexit η έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

2.12.15


Στο σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times φιγουράρει η απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων να διαχειριστεί καλύτερα τις προσφυγικές ροές.

Σε ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Ελένη Βαρβιτσιώτη σημειώνει:
Διπλωματική πηγή εξηγούσε στην «Κ» ότι, πρώτον, το κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο δεν λειτουργεί. Δεύτερον, η Αθήνα έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό –όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν– ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού του Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή. Τρίτον, η Αθήνα επιμένει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex (Rabid). Τέταρτον, η Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ιντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού. Πέμπτον, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν παράπονα ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κίνδυνος έξωσης της χώρας είναι μάλλον μικρός αλλά η σύγχρονη ιστορία των σχέσεων Αθήνας-Βρυξελλών δείχνει ότι όταν μια απειλή πέφτει στο τραπέζι, αργεί πολύ να αποσυρθεί.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να σοβαρευτεί και να κάνει ό,τι απαιτείται. Μια χώρα, που ζει από τους τουρίστες και ψάχνει λύση για τους πρόσφυγες, δεν αντέχει σε καμία περίπτωση να βγει από τη ζώνη Σένγκεν.