Να περάσουμε από το «ποιος φταίει;» στο «τι κάνουμε;»

30.1.16


Αρκεί κανείς να έχει παρακολουθήσει την αρθρογραφία και την ειδησεογραφία ενός μόνο χρόνου της κρίσης για να διαπιστώσει ότι από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα συζητάμε περίπου για τα ίδια πράγματα.

Σημείωσα πρόσφατα ότι η κρίση έχει τελειώσει κι ότι πρέπει πλέον να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας. Δυστυχώς, παρατηρώ ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όλοι μοιάζουν έτοιμοι να εξηγούν για ώρες τι πήγε στραβά αλλά κανείς δεν έχει όρεξη να μας πει τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Ακόμα μια κυβέρνηση μοιάζει να πίστεψε ότι αρκεί η ψήφιση ενός Μνημονίου για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα κι έτσι η χώρα συνεχίζει αδιάκοπα να κυνηγά την ουρά της, επινοώντας συνεχώς νέα προβλήματα και καμία λύση.

Μπορεί να μοιάζει φοβερά παράδοξο αλλά η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι έχει την ευκαιρία να «περάσει απέναντι». Αν το πολιτικό σύστημα δεν γεννήσει μια ακόμα αχρείαστη κρίση με τους εταίρους της χώρας, η επίδοση του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι θα είναι τόσο μεγάλη που και οι πιο μίζεροι θα αναγκαστούν να παραδεχθούν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Ας μην χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.