Οι άσημοι πρόσφυγες από το Μπουρουντί και η υποκρισία της Ευρώπης

8.3.16


Ο μέσος άνθρωπος εύλογα αγνοεί την ύπαρξη του Μπουρούντι, ενός μικροσκοπικού κράτους της Κεντρικής Αφρικής με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα. Ακόμα κι αν κάποιος, ίσως σε κάποια παρτίδα Trivial Pursuit, έχει ακούσει ότι υπάρχει κάπου στον κόσμο μια τέτοια χώρα, είναι μάλλον απίθανο να μπορεί να την εντοπίσει στο χάρτη.

Από την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα τον περασμένο Απρίλη μέχρι και σήμερα, το Μπουρούντι «παράγει» κυρίως πρόσφυγες. Μακριά από τα σύνορα της Δύσης, κάτω από το ραντάρ των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, χωρίς να διαταράσσεται η γαλήνη κανενός μας, χωρίς να σπεύδουν μέχρι τα βάθη της Αφρικής αστέρες του Hollywood προς συλλογή like και retweet.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΗΕ, ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τους 250.000. Σχεδόν όλοι τους έχουν βρει καταφύγιο σε πάμφτωχες γειτονικές χώρες όπως η Τανζανία, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, όπου επιβιώνουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 175 εκατ. δολαρίων και μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόλις 4,7 εκατ., δηλαδή έχει καλυφθεί περίπου το 3% του απαιτούμενου ποσού.

Την ίδια ώρα που η Τανζανία φιλοξενεί 131.834 πρόσφυγες από το Μπουρουντί, η Αυστρία έχει δεχθεί μόλις 88.160 αιτήσεις για άσυλο μέσα στο 2015, η Γαλλία μόλις 75.750, η Μεγάλη Βρετανία μόλις 38.800 και δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες από αυτές θα γίνουν δεκτές.

Η συνέχεια στην Athens Voice.