Σημαντική πρωτοβουλία για την κατάργηση της σαρίας από Ντόρα-Βενιζέλο

27.5.16


Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισαν ότι θα πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νομός, η σαρία, στους Έλληνες μουσουλμάνους, που ζουν στην Θράκη.

Οι δύο πρώην υπουργοί μίλησαν στο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Θρησκεία στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO).
Όπως επεσήμαναν η κατάργηση της σαρίας επιβάλλεται από το Σύνταγμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε: «Είμαστε το μοναδικό κράτος στον δυτικό κόσμο που εφαρμόζεται για ένα μέρος του πληθυσμού της η σαρία» επισήμανε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό».

Προέχει η προστασία των ελευθεριών των ελλήνων πολιτών και ιδίως των γυναικών, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη η όποια πάντως παραδέχτηκε ότι «δεν πρόκειται για ένα πολιτικά εύκολο θέμα και γι' αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα».

Είναι όμως, είπε, μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε γρήγορα και θα είναι «ένα μεγάλο βήμα προόδου για τις νέες γενιές των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης». Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως ακόμα και η ίδια η Τουρκία, που αντιδρά σε σχετικές ελληνικές προθέσεις, έχει καταργήσει την σαρία.

Περισσότερα στην Athens Voice.