Καταγγελία-σοκ από τους Γιατρούς του Κόσμου: Αστυνομικοί βασάνισαν ανήλικους πρόσφυγες στη Μόρια

29.6.16


Επιστολή-καταπέλτη απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας να πάρει θέση αναφορικά με επεισόδιο αστυνομικής βίας κατά ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ανήλικοι ανέφεραν πως δέχτηκαν απειλές για απέλαση και χτυπήματα από τους αστυνομικούς. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται παρέμβαση των αστυνομικών ακόμα και στη διαδικασία εξέτασης των ανηλίκων από τους γιατρούς του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Αναλυτικότερα, οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρονται σε περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν κατόπιν διαπληκτισμού μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων της Α και Β πτέρυγας μέσω πετροπολέμου, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω αστυνομικός εισήλθε μαινόμενος στην πτέρυγα και γρονθοκόπησε έναν από τους ανήλικους και τον απείλησε με απέλαση στης Τουρκία εάν ανέφερε το περιστατικό. Στο άκουσμα των απειλών, ομάδα ανηλίκων αντέδρασε, με αποτέλεσμα 12 από αυτούς, πακιστανικής καταγωγής, να μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρουν, κρατήθηκαν εκεί από τις 03:00 τα ξημερώματα έως τις 14:00 το μεσημέρι και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαναγκάστηκαν να κάθονται σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος, χωρίς όμως τα γόνατά τους να ακουμπούν σε αυτό. Όποιος κουραζόταν, δεχόταν ξύλο στα πλευρά για να επανέλθει στην προηγούμενη στάση.

Περισσότερα στο In.gr