Κύρτσος: Προτιμώ να τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται να έχει φοβερό άγχος η Ν.Δ

18.6.16


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μίλησε χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη, λέγοντας πολλά και ενδιαφέροντα για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Ξεχωρίζω τις παρακάτω επισημάνσεις του:

-Καλό είναι ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία, γιατί εάν δεν υπήρχε συμφωνία, θα πηγαίναμε σε επανάληψη της κρίση του 2015. Αυτή η συμφωνία μας πηγαίνει ουσιαστικά εκεί που ήμασταν στα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2014, δηλαδή μια πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικότερα, ότι θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξη από το 2017. Όλα αυτά είναι θετικά. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε χειρότερη κατάσταση, το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, επομένως θα δούμε τι θα γίνει.

-Προτιμώ αυτή η κυβέρνηση να βρει το βηματισμό της και κάτι να κάνει, διότι πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα στρατηγικό πρόβλημα. Απογοήτευσε τους αριστερόστροφους, τους πολύ φτωχούς, την παραδοσιακή εκλογική του βάση και είναι πολύ δύσκολο τώρα να αποδείξουν ότι είναι φοβεροί manager και να κερδίσουν τα απομεινάρια της μεσαίας τάξης, κάποιους απαιτητικούς, κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα, πλέον, σε επίπεδο στρατηγικής. Από εκεί και πέρα, μακάρι η κυβέρνηση να αποφύγει μια οικονομική επιδείνωση, μακάρι να αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με 2% - 3%. Υπάρχει ένα ταμπού στη δημόσια συζήτηση, ότι αν το είχαμε κι εμείς αυτό, το success story, ότι είμαστε συν 0,8% και κάτι τρέχει, για την κοινωνία μπορεί να μην τρέχει τίποτα. Αυτό αποδείχτηκε στην Ιρλανδία, που βγήκαν με άριστα από το μνημόνιο, τρέχουν με 6% - 7%, έχουν το ρεκόρ σε όλη την ΕΕ και η κεντροδεξιά -η οποία εξακολουθεί να είναι στην κυβέρνηση, αλλά σαν κυβέρνηση μειοψηφίας, με ανοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι κι αυτό κεντροδεξιό-, έπεσε από το 36% στο 25,5%. Επομένως δεν χρειάζεται να έχουμε φοβερό άγχος...

-Προτιμώ να έχουμε έναν αντίπαλο τώρα, ο οποίος τα καταφέρνει, γιατί εμείς μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει πρόβλημα στρατηγικής -γιατί είναι πολύ απότομη η στροφή που έχει κάνει-, παρά να επενδύσουμε σε μια νέα οικονομική καταστροφή τύπου 2015, οπότε δεν θα υπάρχει και τίποτα να διαχειριστούμε εμείς. Αυτή είναι η λογική η δική μου».

-Για το κίνημα “Παραιτηθείτε” και τη στάση της ΝΔ: Η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς και τέτοιες πρωτοβουλίες την προβληματίζουν διπλά. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να τις χρεώσει η κυβέρνηση σε αυτή -έγινε μια τέτοια προσπάθεια-, οπότε να της δημιουργήσει προβλήματα στην τακτική της. Το δεύτερο είναι ότι είναι κάτι άγνωστο. Η αυτονόμηση των πολιτών, το Facebook βοηθάει σε αυτό, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ξέρω εάν αυτό είναι το δυνατό σημείο μας – δεν νομίζω. Επομένως, και εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος. Δηλαδή, είμαστε καλύτεροι σε αυτή τη φάση από τον ΣΥΡΙΖΑ -το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις-, αλλά δεν τρελαίνεται ο κόσμος από τον ενθουσιασμό.