Ομπάμα: Να ακούσουμε αυτούς που νιώθουν μειονεκτικά από την παγκοσμιοποίηση

11.7.16


Η λιτότητα είναι ένας «σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη». Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παραθέτω μερικά ωραία αποσπάσματα, από το σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:

-Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις πολιτικές αυτές βρίσκεται η ρίζα  των ανησυχιών ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο.

-Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση.

-Σε όλες τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στα αγγλικά εδώ.