Το Ποτάμι προτείνει να επιδοτεί το Κράτος(!) την απλήρωτη εργασία στον ιδιωτικό τομέα;

21.7.16


Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά «μια νέα εκστρατεία του Ποταμιού με αντικείμενο την απλήρωτη εργασία» αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι συνειδητοποιεί και ο ίδιος τι ακριβώς προτείνει.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω εικόνα, οι δυο πρώτες προτάσεις του Ποταμιού είναι πράγματι απόλυτα σωστές, σε κάποιο βαθμό ήδη εφαρμόζονται και σε κάθε περίπτωση δεν κατατίθενται για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο.

Η 3η πρόταση όμως του Ποταμιού μου μοιάζει φοβερά προβληματική. Προτείνουν στα σοβαρά ότι θα πρέπει το Κράτος να παρεμβαίνει και να καλύπτει το κενό του εργοδότη μέσω επιδομάτων; Τι κίνητρο έχει έτσι ο εργοδότης να εξοφλήσει άμεσα τις οφειλές του; Γιατί υπάρχει στον αέρα μια αίσθηση ότι «για να μην πληρώνει ο εργοδότης, θα έχεις τους λόγους του»

Η 4η πρόταση είναι ακόμα πιο ακατανόητη. Η λύση για τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είναι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων; Γιατί πάλι έμμεσα προεξοφλείται ότι ο εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζόμενους του επειδή του χρωστάει το Δημόσιο; Τι κίνητρο θα έχει το Δημόσιο να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του, αν μπορεί να κερδίζει χρόνο μέσω δανείων; Επίσης αν οι τράπεζες δανείζουν επιχειρήσεις που χρωστάνε μισθούς, η 2η πρόταση του Ποταμιού σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται;

Γενικά πάντως, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξετάζει το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας με τόσο θετική προδιάθεση υπέρ των εργοδοτών κι αναρωτιέμαι πόσο «προοδευτικό» είναι αυτό...