Είναι αριστερή πολιτική η μείωση δημοσίων επενδύσεων υπέρ του μποναμά στους συνταξιούχους;

17.12.16

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το έκτακτο επίδομα στους «χαμηλοσυνταξιούχους» είναι κοινωνικά δίκαιο και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χρήματα που περίσσεψαν λόγω της εκπληκτικά πετυχημένης εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Είναι πράγματι έτσι; Για να δούμε τι λέει το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2016:
Πρωτογενές πλεόνασμα 7,449 δισ. ευρώ εμφάνισε στο 11μηνο του 2016 (Ιανουάριος - Νοέμβριος) ο κρατικός προϋπολογισμός, έναντι πλεονάσματος 4,399 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για πλεόνασμα 3,553 δισ. ευρώ.

(...)Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 68 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 174 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 114 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 49 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 50 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 10 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,476 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 1,084 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Με τα λίγα «αριστερά» γράμματα που ξέρω, νομίζω ότι η Αριστερά προτείνει την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε καιρούς ύφεσης ώστε να πέσουν λεφτά στην αγορά, να απασχοληθούν επιστήμονες και ανειδίκευτοι εργάτες, να βελτιωθούν οι υποδομές της χώρας και να πάρει μπροστά η Οικονομία.

Αναρωτιέμαι: είναι «αριστερό» να αποτελεί προτεραιότητα σου η διανομή 600 εκατομμυρίων ευρώ σε συνταξιούχους όταν έχεις μειώσει κατά 1 δισ. το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων; Τι εξυπηρετεί καλύτερα το εθνικό συμφέρον; Να καταναλώσουν εισαγόμενα προϊόντα οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα ή να βελτιωθούν οι δρόμοι, οι γέφυρες και τα λιμάνια της χώρας;

Τι είναι «αριστερό»; Η αξιοποίηση των δανεικών για επιδόματα ή η επένδυση των δανεικών για τη βελτίωση των εθνικών υποδομών;