Ο Αιγύπτιος εργάτης που δεν τα παράτησε και η ξεχασμένη αξία της Δικαιοσύνης

1.12.16


Το φθινόπωρο του 2012, λίγους μήνες μετά την εκδήλωση της εκλογικής προτίμησης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στη νεοναζί συμμορία της Χρυσής Αυγής, η είδηση του βασανισμού ενός Αιγύπτιου εργάτη συγκλόνισε όσους πολίτες δεν θεωρούν ότι η ανθρωπιά είναι...πολυτέλεια στα χρόνια της κρίσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ιστορία του βασανισμού του Ουαλίντ Τάλεμπ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αλλά αυτή τη φορά για καλό καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε ένοχους και τους 4 κατηγορούμενους για τον βασανισμό του. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλεσε τον σπουδαίο ρόλο που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου.

Το σχετικό σχόλιο της Λένας Διβάνη στο Facebook ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχο:
Ένας φτωχός άνθρωπος που έψαχνε καλύτερη μοίρα ήρθε στην Ελλάδα για να δουλέψει. Τον έλεγαν Ουαλίντ Ταλέμπ, και μια μέρα του 2012 βρέθηκε αλυσοδεμένος σε δέντρο. Ο Ταλέμπ αγνόησε το φόβο του και τους κινδύνους και στο όνομα της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης βρήκε το κουράγιο, ύψωσε το ανάστημά του και περιέγραψε στην αστυνομία και τα δικαστήρια τα φρικιαστικά βασανιστήρια που πέρασε από τους τέσσερις βασανιστές του, το αφεντικό του, ιδιοκτήτη φούρνου, το γιό του αφεντικού του και δύο φίλους του (τον κρέμασαν από τα δοκάρια της στέγης, τον κακοποιούσαν, του επέβαλαν βασανιστήριο δίψας  
Όταν οι βασανιστές το κατάλαβαν ότι καταγγέλθηκαν, συνέχισαν να απειλούν τη ζωή του για να αποσύρει τις κατηγορίες. Αυτός συνέχισε. Σπάνια βρίσκει το θύμα το κουράγιο να το κάνει. Γι αυτό πανηγυρίζουμε που δικαιώθηκε. Καταδικάστηκαν όλοι οι υπάνθρωποι και θα πάνε επιτέλους φυλακή: Ο Γ. Σγούρδας 13 χρόνια κάθειρξη, Γ. Ζαχαριάδης 10 χρόνια κάθειρξη, Φ. Ζότο 9 χρόνια κάθειρξη και Στ. Σγούρδας 5 χρόνια φυλάκιση (αυτός με αναστολη). Ουαλίντ γιορτάζουμε μαζί σου. Και η δικαιοσύνη επίσης. Καιρός ήταν.
Photo credit: ΕΦ.ΣΥΝ / Κώστας Ζαφειρόπουλος