Όχι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας

9.12.16Ας υποθέσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σχεδιάζει εκλογές κι ότι υπάρχει πράγματι ο δημοσιονομικός χώρος για ένα πακέτο κοινωνικών παροχών προς τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Η προσωπική μου απάντηση είναι σαφής: όχι. Μπορεί να είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας, οι νονοί μας, οι θείοι μας ή γείτονες μας αλλά όχι, δεν είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι αυτοί που υποφέρουν σήμερα περισσότερο στην Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται χαμηλοσυνταξιούχος κάποιος με σύνταξη 850 ευρώ στη χώρα που ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι 586,08 ευρώ μικτά. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με 1.111.490 ανέργους να παίρνουν προτεραιότητα οι συνταξιούχοι, όπως κάποτε επί Σαμαρά εξίσου παράλογα είχαν πάρει προτεραιότητα οι ένστολοι. Μεταξύ κάποιου που έχει κάποιο, έστω χαμηλό, εισόδημα και κάποιου που δεν έχει καθόλου, δεν είναι δυνατόν να ξεκινάς από τον πρώτον.

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 3.690.168 απασχολούμενοι κι αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος για όλη την υπόλοιπη χώρα. Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός τους, αν δεν θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τότε οι συντάξεις θα κοπούν ξανά και ξανά, όσα ψέματα κι αν αραδιάσει το πολιτικό σύστημα.

Στηρίξτε την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, όχι βραχυπρόθεσμα και πρόσκαιρα τους συνταξιούχους. Όχι ξανά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, όχι το παρόν των κομματικών πελατών πάνω από το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.