Ο Μπαλαούρας και η πικρή δικαίωση της Παραπολιτικής για την κοινωνικά άδικη «13η σύνταξη»

30.3.17


Με αφορμή την πολιτικά ακατανόητη επιλογή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να υπερψηφίσει την περιβόητη "13η σύνταξη" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τους "χαμηλοσυνταξιούχους", η Παραπολιτική είχε προσπαθήσει να αναδείξει τον κοινωνικά άδικο χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιλογής.

Να τι υποστηρίξαμε τότε:

-Μην δίνετε δώρα στους συνταξιούχους, βρείτε δουλειά σε όσα εγγόνια δεν μετανάστευσαν ακόμα
Όχι, σε μια χώρα που ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα €600 δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «χαμηλοσυνταξιούχος» κάποιος που λαμβάνει σύνταξη ύψους €850. Όχι, δεν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι συνταξιούχοι των €700 από τους μακροχρόνια ανέργους. Όχι, δεν σηκώνει πιο άμεσα το βάρος της κρίσης ο συνταξιούχος των €650 από τον ανειδίκευτο εργάτη των €510 ή ακόμα χειρότερα από τον ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Όσο πολιτικά δύσκολη κι αν είναι μια σχετική δημόσια διαπίστωση, δυστυχώς τα €617 εκατ. που θα δοθούν στους συνταξιούχους θα πάνε λίγο-πολύ χαμένα. Θα ενισχύσουν στιγμιαία την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων και θα χαθούν στη μαύρη τρύπα του χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
-Όχι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας
Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται χαμηλοσυνταξιούχος κάποιος με σύνταξη 850 ευρώ στη χώρα που ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι 586,08 ευρώ μικτά. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με 1.111.490 ανέργους να παίρνουν προτεραιότητα οι συνταξιούχοι, όπως κάποτε επί Σαμαρά εξίσου παράλογα είχαν πάρει προτεραιότητα οι ένστολοι. Μεταξύ κάποιου που έχει κάποιο, έστω χαμηλό, εισόδημα και κάποιου που δεν έχει καθόλου, δεν είναι δυνατόν να ξεκινάς από τον πρώτον.
Τώρα που μάθαμε ότι το επίδομα κατέληξε μέχρι και στην τσέπη του "χαμηλοσυνταξιούχου" βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, μήπως γίναμε λιγάκι σοφότεροι; Μήπως για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε το προφανές, το ότι δηλαδή οι εφάπαξ παροχές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι απολύτως κοινωνικά άδικες;