Η πιο αισιόδοξη τάση στα χρόνια της κρίσης: η ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος

18.6.17


Ήδη πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, οι περισσότερες δυτικές οικονομίες είχαν αρχίσει να περνούν στην εποχή του πλαστικού χρήματος, καταφέρνοντας να μειώσουν δραστικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Οι τεχνοκράτες της Τρόικας πρότειναν από την πρώτη στιγμή στις ελληνικές κυβερνήσεις να κινηθούν προς εκείνη την κατεύθυνση αλλά χρειάστηκε τελικά να έρθει ο όλεθρος των capital controls για να ξεκινήσει ένα πραγματικό κύμα αλλαγής.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής:
Τα στοιχεία δείχνουν ότι o τζίρος της αγοράς σε τερματικά μηχανήματα POS το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή την κατανάλωση που προέρχεται από τον τουρισμό. Η τάση της αγοράς επαληθεύει τις προβλέψεις για συνολικό τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια σημαντική κάλυψη της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω του «πλαστικού χρήματος», χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή και οι κινήσεις μέσω e-banking ή mobile banking.
Η τάση αυτή εκδηλώνεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν άλλωστε όχι μόνο οι συναλλαγές σε σουπερμάρκετ, αλλά και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας, κατεβάζοντας τον πήχη για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που «χτίζει» το αφορολόγητο.
Εκκρεμεί ακόμα η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτό το βήμα, θα μπορούμε για πρώτη φορά να πούμε ότι στη φορολογική διοίκηση πλέον «υπάρχει κράτος»...