Στους καιρούς που οι Ολυμπιονίκες απολογούνται στους κάφρους

20.9.17Πριν από μερικές μέρες, κάποιος ανώνυμος κάφρος στο Twitter αμφισβήτησε την...ελληνικότητα της Κατερίνας Στεφανίδη, με το...καταπληκτικό επιχείρημα ότι εδώ και κάποια χρόνια κάνει προπονήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το θέμα πήρε διαστάσεις από τα πάντα διψασμένα για κλικ αθλητικά site, η Ολυμπιονίκης απάντησε, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και τελικά χθες έγραψε στις σελίδες της στα social media τα παρακάτω:
Θα ήθελα τουλάχιστον οι φαν μου να γνωρίσουν την πραγματικότητα μου. Ζω στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο καθώς και από τον Μάιο έως και τα μέσα του Σεπτέμβρη. Περίπου τον μισό χρόνο. Καθώς βρίσκομαι στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κυρίως αγωνιστικής σεζόν κάνω τις προπονήσεις μου στο ΟΑΚΑ, όπως και πολλοί άλλοι αθλητές. Τους υπόλοιπους μήνες ζω στην Αμερική. Εκεί, απο το 2015, κάνω προπόνηση σε μια ιδιωτική εγκατάσταση στην οποία πληρώνω $25 την ημέρα. Όχι δεν έχω κάποια υποτροφία, αυτό ήταν στο Πανεπιστήμιο πριν 5 χρόνια. Είναι μια πολυ ωραία αλλά και πολύ ακριβή εγκατάσταση. Από το 2013 εως και το 2015 κάναμε προπόνηση στην αυλή και το γκαράζ του τότε προπονητή μας στην Αριζόνα (σε συνθήκες πολύ χειρότερες του ΟΑΚΑ) τον οποίο πληρώναμε $400 τον μήνα (ο καθένας!). Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων κέρδισα το ασημένιο μετάλλιο σε δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Ο κάθε αθλητής έχει καθημερινά το δικαίωμα να επιλέξει να προπονηθεί σε κάποιο καλύτερο μέρος. Εμείς πήραμε αυτό το οικονομικό ρίσκο και επιλέξαμε να κάνουμε προπόνηση κάτω άπο καλύτερες συνθήκες (και ας τις πληρώνουμε χρυσές) γιατί και εγώ και ο άντρας μου πιστεύουμε στην σημασία του ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Σε όλους τους τομείς της ζωής!
Τελος, βρίσκω πολύ σημαντικό το να κατανοήσουμε πως το να φτάσει κανείς (σε οποιονδήποτε τομέα) σε υψηλό επίπεδο είναι εξίσου δύσκολο ανεξάρτητα από τη χώρα παραμονής του. Δεν ιδρώνω ή πονάω λιγότερο κατά την διάρκεια των προπονήσεων μου στην Αμερική.
Η απάντηση της είναι τόσο όμορφα αποστομωτική, που είναι ανούσιο να προσθέσει κανείς κάτι. Το πρόβλημα είναι ότι η απάντηση αυτή δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί ποτέ, θα έπρεπε ήδη ως κοινωνία να έχουμε μάθει να απορροφούμε τους κραδασμούς που προκαλεί ο άναρχος κόσμος των social media.

Είναι λίγο τρομακτικό το ότι ζούμε σε μια εποχή που διάφοροι, μετατρέποντας σε ασυδοσία την ελευθερία της έκφρασης που παρέχει η ανωνυμία στο Διαδίκτυο, μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φασαρία, όταν στην πραγματικότητα δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν σχεδόν κανέναν.

Σήμερα, ουσιαστικά κανένας στην Ελλάδα δεν αμφισβητεί στην Ελλάδα το αν είναι η Κατερίνα Στεφανίδη είναι...Ελληνίδα, ούτε υπάρχει καμία μαζική αποδοκιμασία για τους αθλητές ή τους επιστήμονες που αποφασίζουν (ή αναγκάζονται) να ζήσουν εκτός Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά, η Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε να εξηγεί τα αυτονόητα, όπως αρκετοί αναγνωρίσιμοι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.

Είναι κρίμα κι άδικο. Νομίζω ότι πρέπει σιγά-σιγά να μάθουμε (ή και να εκπαιδευτούμε) να αγνοούμε τους κάφρους, να πάψουμε να τους κάνουμε τη χάρη. Το όνομα της Κατερίνας Στεφανίδη θα μείνει χαραγμένο στους αιώνες, τα ανώνυμα τρολ που την αμφισβητούν δεν θα τα θυμάται ποτέ κανείς.