Στο πέτο του φοράει μια καρφίτσα κορδέλα. Είναι το σήμα του φεμινισμού, μου λέει, που από την πολλή χρήση έχει χάσει το λευκό του χρώμα. Δεν το έβαλε με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο ίδιος εδώ και ένα χρόνο διοργανώνει μια ημερίδα για τη βία εναντίον των γυναικών, ενώ η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση άδειας πατρότητας τεσσάρων μηνών σε όλα τα κράτη-μέλη πριν από λίγους μήνες. «Είμαι φεμινιστής, είναι σημαντικό και για τις δύο μου κόρες αλλά και τους δύο μου γιους», καθώς από τη μία οι κόρες του θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους γιους του, ακόμα υπάρχει 14% διαφορά σε μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών και 40% διαφορά στις συντάξεις και από την άλλη δεν θέλει οι γιοι του να θεωρούν την προνομιακή τους θέση φυσιολογική, αναφέρει. Και τονίζει ότι γι’ αυτό ο φεμινισμός πρέπει να είναι μία «αντρική δουλειά».
Ο κ. Τίμερμανς, όταν ανέλαβε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, επέβαλε το 30% των νέων πρεσβευτών να είναι γυναίκες. «Πώς γίνεται το 60% των αποφοίτων από πανεπιστήμια να είναι γυναίκες και μόλις το 30% να εργάζεται;» αναρωτιέται. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την πίεση αλλά και τις τύψεις που νιώθει μία εργαζόμενη μητέρα. «Η γυναίκα μου είναι δικαστής και πολύ συχνά τη ρωτάνε πώς τα καταφέρνει με τα παιδιά, εμένα δεν με έχουν ρωτήσει ποτέ!» λέει. Αυτός είναι ο λόγος, προσθέτει, που έκανε την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άδεια πατρότητας. Αλλωστε, οι έρευνες, αναφέρει, έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενες μητέρες εκτός από το ότι εργάζονται, κάνουν και περισσότερα παιδιά σε μία Ευρώπη που έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του σημαντικού Φρανς Τίμερμανς στην Ελένη Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή της Κυριακής.