Ο Δημοσιογράφος και ο Ιεράρχης

22.12.17


Παρακολούθησα με μικρή καθυστέρηση τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά και νιώθω την ανάγκη να γράψω μερικά καλά λόγια.

Στα χρόνια της κρίσης, δεν υπάρχουν πολλές αφορμές για να γράψεις κάτι καλό ούτε για την Εκκλησία, ούτε για την τηλεόραση, ούτε για τη δημοσιογραφία. Δεν αποδείχθηκε εύκολο για τους πολλούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κι έτσι συχνά τα χλωρά κάηκαν μαζί με τα ξερά.

Γι' αυτό και νομίζω ότι αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο χρόνο και να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Αναστάσιου στον Παπαχελά. Είτε συμφωνήσει είτε διαφωνήσει με το περιεχόμενο της, το μόνο βέβαιο είναι ότι στο τέλος δεν θα νιώσει ότι ξόδεψε τον χρόνο του.

Σε άριστα ελληνικά και με βάθος σκέψης, οι δυο συνομιλητές έρχονται ουσιαστικά να μας θυμίσουν ότι ούτε όλοι οι ιεράρχες εμπνέονται από τον...Μεσαίωνα αλλά ούτε και όλοι οι δημοσιογράφοι βρίσκουν κίνητρο μονάχα στην παραγωγή φτηνών «viral» στιγμών.

Δεν ξέρω αν η δημοσιογραφία που εκπροσωπεί ο Αλέξης Παπαχελάς μπορεί να καταστεί εμπορικά βιώσιμη ή αν η στάση ζωής του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας μπορεί να γοητεύσει μαζικά το ποίμνιο. Το μόνο βέβαιο όμως είναι όλα θα ήταν καλύτερα για αυτόν τον τόπο αν υπήρχαν περισσότεροι δημοσιογράφοι και περισσότεροι ιεράρχες όπως αυτοί οι δυο.