Αποστολή στα Σκόπια: Επτά χρήσιμες προεκλογικές σημειώσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής

29.9.18


Κινητοποιούμενος από μια γνήσια περιέργεια για τα μελλοντικά τερτίπια της πολιτικής ιστορίας των Βαλκανίων, βρίσκομαι αυτές τις μέρες στην πόλη των Σκοπίων εν όψει του ιστορικού δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Να μερικές πρώτες σύντομες σημειώσεις του τι συμβαίνει εδώ:

-Καμπάνια ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης της πόλης θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καταλάβει ότι την Κυριακή λαμβάνει χώρα μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση στη χώρα. Δεν διεξήχθησαν μαζικές ανοιχτές εκδηλώσεις, η αφισοκόλληση είναι περιορισμένη και η μάχη διεξάγεται κυρίως στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και στα social media.

-Η Ελλάδα δεν αποτελεί βασικό κομμάτι της προεκλογικής συζήτησης. Όσο παράδοξο κι αν μοιάζει για το ελληνικό κοινό, οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας θα προσέλθουν στις κάλπες κυρίως για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του δυτικού προσανατολισμού της χώρας τους, με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική γεωγραφία. Ακόμα και μεταξύ αυτών που δεν ενθουσιάζονται με τη συγκεκριμένη συμφωνία, αρκετοί θα ψηφίσουν υπέρ, κυρίως για να μην επανέλθει στα πράγματα το διεφθαρμένο σύστημα Γκρουέφσκι, το οποίο διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο VMRO. Το ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα χρειαζόταν να αλλάξει το όνομα της είναι κάτι που μοιάζουν να είχαν αποδεχθεί εδώ και καιρό.

Η συνέχεια στην Athens Voice.