Γιατί η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής δείχνει ότι το εγχείρημα έχει ήδη αποτύχει

10.10.18


Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, στα -όλο και λιγότερα- ρεπορτάζ στον Τύπο για το Κίνημα Αλλαγής, το βασικό θέμα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος εν όψει των διάφορων εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν.

Διαβάζουμε για το που θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, για το που (δεν) θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν θα είναι υποψήφιος ο Βάγγελης Βενιζέλος, που και πόσα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου θα πολιτευτούν, τι θα κάνει ο Γιώργος Καμίνης κ.τ.λ.

Θεωρητικά, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αποτελεί μια κορυφαία πολιτική διαδικασία για κάθε κόμμα, η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το στίγμα και την ταυτότητα του κάθε πολιτικού σχήματος. Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής όμως, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων κυρίως δείχνει ότι το εγχείρημα ενοποίησης του προοδευτικού χώρου έχει αποτύχει.

Έχει αποτύχει ως προς το κομμάτι της εσωκομματικής δημοκρατίας. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει αποκλειστικά και μόνο η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της και στη συνέχεια εγκρίνονται για τα μάτια του κόσμου από τα διορισμένα όργανα. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι όποιες ενστάσεις στα διάφορα πρόσωπα διατυπώνονται από μέλη της αυλής της Φώφης Γεννηματά, τα οποία φυσικά βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους -για το τίποτα.

Έχει αποτύχει ως προς το κομμάτι της πολυφωνίας. Ενώ η εκδήλωση του εσωκομματικού αυταρχισμού της Φώφης Γεννηματά ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αυτό που μάλλον δεν διέβλεπε κανείς είναι ότι θα τον αποδέχονταν σιωπηρά όλοι όσοι στάθηκαν απέναντι της στις εσωκομματικές εκλογές. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η συμφωνία των Πρεσπών, όταν και όλοι πειθάρχησαν στην κωμική εθνολαϊκιστική γραμμή που επέβαλε η κ. Γεννηματά, κόντρα στην ιστορία του κόμματος.

Το πρόβλημα λοιπόν σήμερα είναι ότι ενώ πράγματι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν προσωπικότητες και στελέχη που θα άξιζε να διασωθούν πολιτικά, η πιθανή εκλογική επιβίωση τους εντός ενός προσωπαγούς λαϊκίστικου κόμματος δεν παράγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο. Γι' αυτό και τελικά η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν αφορά κανέναν έξω  από τους τέσσερις τοίχους των κομματικών γραφείων.

Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει στις επόμενες εκλογές μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του κόμματος που με...κλειστή μύτη θα καταφέρει να εκλέξει τους λίγους αξιόλογους κόντρα στο μπλοκ των πολιτικών δεινοσαύρων της Φώφης Γεννηματά. Έχουν διαψευστεί τόσες φορές οι ελπίδες όλων για ουσιαστική αλλαγή, που μοιάζει σχεδόν απίθανο να δώσουν άλλη μια...