Η προσωρινή κράτηση Παπαντωνίου ως κατάντια και λύτρωση

24.10.18


Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι ένας απλός πολιτικός. Υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς Οικονομικών στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και ταυτίστηκε με μια ολόκληρη εποχή, αυτήν του «εκσυγχρονισμού».

Το χθεσινό ένταλμα της προσωρινής κράτησης του συνιστά αναπάντεχα μια μαύρη στιγμή για τη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία λειτουργεί επιβεβαιωτικά γι' αυτό που λίγο πολλοί όλοι γνωρίζαμε -κι αρκετοί ανέχονταν. Το ότι δηλαδή για πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης βρέθηκαν άνθρωποι που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, οδηγώντας τελικά τη χώρα στη χρεοκοπία και στην περιπέτεια των Μνημονίων.

Η προσωρινή κράτηση ενός ανθρώπου που βρισκόταν για τόσα χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει την παρακμή ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια στιγμή λύτρωσης για όλους εκείνους που επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στο πάρτι.

Το ότι δεν έχει δίκιο ο όχλος που φωνάζει «όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες» δεν σημαίνει ότι κανείς δεν είναι κλέφτης. Κάποιοι τελικά ήταν.