Το δόγμα Τραμπ, ο στρατός του Κοσόβου και οι Ευρωεκλογές στο φόντο των Δυτικών Βαλκανίων

24.12.18


Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Κόσοβου να προχωρήσει στη δημιουργία στρατού και τη σύσταση υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν τον εύθραυστο χαρακτήρα της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τις αποκλίνουσες ευρωατλαντικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος.

Η μετατροπή της υφιστάμενης παραστρατιωτικής δύναμης ασφαλείας του Κοσόβου σε τακτικό στρατό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μονομερών ενεργειών της Πρίστινας που έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις της με το Βελιγράδι αλλά και με τις Βρυξέλλες. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση του Κοσόβου προχώρησε στην επιβολή δασμών ύψους 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ως αντίποινα για την άρνηση των δυο χωρών να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Αφορμή στάθηκε η επιτυχημένη διπλωματική προσπάθεια της Σερβίας να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στην Ιντερπόλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε έντονα την επιβολή δασμών τονίζοντας ότι υπονομεύει την περιφερειακή συνεργασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επέλεξαν να στηρίξουν την ίδρυση του στρατού του Κοσόβου, παρά τις αντίθετες συστάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των δυο ευρωατλαντικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται ενεργά στην περιοχή. Από τη μια, την ασφάλεια και την ειρήνη στο έδαφος του Κοσόβου εγγυάται η KFOR, η οποία με περίπου 4.000 μέλη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον κόσμο, πίσω μονάχα από εκείνη στο Αφγανιστάν. Από την άλλη, με βάση τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ο επίσημος διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου διεξάγεται έκτοτε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρη η ανάλυση του Μάκη Μυλωνά στην Καθημερινή της Κυριακής.