Να πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με 151 βουλευτές χωρίς τους ΑΝΕΛ και να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο

7.1.19


Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας εύλογα αναζωπύρωσε τα σχετικά σενάρια, με τα ΜΜΕ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μοιάζουν να θεωρούν δεδομένο ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας από αυτήν την κοινοβουλευτική σύνθεση. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή, την οποία η Παραπολιτική την έχει κάνει από την πρώτη στιγμή: η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Ουδέποτε η συγκεκριμένη πλειοψηφία κινδύνεψε και ουδέποτε θα κινδυνέψει. Πάμε παρακάτω.

Δεύτερη παραδοχή: οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί το απόλυτα συμφωνημένο σχέδιο Τσίπρα-Καμμένου για «βελούδινο διαζύγιο» ώστε να διευκολυνθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί και των δυο πλευρών.

Πάμε τώρα στα κοινοβουλευτικά μαθηματικά. Μπορεί να προκύψει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτή τη Βουλή; Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι δεν είναι απίθανο. Η τρίτη ανάγνωση λέει ότι ίσως είναι αρκετά πιο εύκολο από όσο δείχνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα διαθέτει 145 βουλευτές. Αν σε αυτούς προστεθεί η Κατερίνα Παπακώστα, τότε έχει 146 χωρίς να χρειαστεί να αναμειχθεί στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Χρειάζεται ακόμα 5 για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές και να παραμένει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο.

Ποιοι μπορεί να είναι οι άλλοι 5; Υπάρχουν τουλάχιστον 3 από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραδώσει την έδρα του μόνο αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ανεβαίνουμε στους 147. Η απόλυτη σιωπή της Έλενας Κοντουρά επίσης συνηγορεί στο ότι φλερτάρει έντονα με την ιδέα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ανεβαίνουμε στους 148. Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει από το καλοκαίρι ότι δεν πρόκειται να ρίξει αριστερή κυβέρνηση και αυτόματα φτάνουμε ήδη στους 149.

Το πρόβλημα για τον Πάνο Καμμένο είναι ότι αν διαγράψει τους 3 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα αποτελούν πια κοινοβουλευτική ομάδα καθώς θα έχουν απομείνει μόνο 4 βουλευτές. Μιας και η Παραπολιτική θεωρεί δεδομένο ότι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα είναι βελούδινο, υπάρχουν δυο σενάρια. Είτε ο Πάνος Καμμένος θα τους βρίζει αλλά δεν θα τους διαγράψει είτε θα προσθέσει κάποιον από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως τον Νίκο Νικολόπουλο, ώστε να καλύψει το κενό και να διαθέτει ξανά 5 βουλευτές.

Λείπουν ακόμα 2. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, προκαλώντας την έκρηξη του Βασίλη Λεβέντη. Επέλεξε όμως να μην ανεξαρτητοποιηθεί ώστε να μην διαλύσει την Κ.Ο της Ένωσης Κεντρώων που αριθμεί ακριβώς 5 μέλη. Αν ψήφισε τον προϋπολογισμό, δεν βλέπω γιατί να μην δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Φτάσαμε σχετικά εύκολα στους 150.

Σήμερα το πρωί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σπύρος Δανέλλης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών». Το ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί, είναι μάλλον δεδομένο. Πιθανότατα όμως ούτε κι αυτός θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα διαγραφεί από το Ποτάμι, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η οποία επίσης αριθμεί μόλις 5 μέλη.

Φτάσαμε λοιπόν στους 151, λίγο πιο εύκολα από όσο έμοιαζε στην αρχή. Η Παραπολιτική εκτιμά όμως ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι διαθέσιμοι βουλευτές, που μπορεί μάλιστα να προτιμηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα. Πού βασίζεται η συγκεκριμένη υπόθεση; Στην υψηλή πολιτική ένταση της κοινοβουλευτικής συζήτησης που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας.

Όλα δείχνουν ότι η Βουλή θα μοιάζει με εκείνη τη Βουλή της 12ης Φεβρουαρίου του 2012 που υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο (2ο Μνημόνιο), όταν πλήθος βουλευτών διαγράφηκαν και τελικά μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα.

Στο σενάριο που παρουσιάσαμε, θεωρούμε δεδομένο ότι καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα διαλυθεί και ουσιαστικά θα βιώσουμε το παράδοξο σχηματισμού κυβέρνησης από βουλευτές τρίτων κομμάτων. Αν όμως διαλυθούν κάποιες κοινοβουλευτικές ομάδες, ίσως απελευθερωθούν πολύ περισσότερες δυνάμεις ή συγκρατηθούν κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα αν διαλυθεί η Κ.Ο του Ποταμιού ή της Ένωσης Κεντρώων, τότε μπορεί να προκύψουν ακόμα περισσότεροι βουλευτές που θα εκτιμήσουν ότι το πολιτικό τους συμφέρον είναι να παραμείνουν βουλευτές και να μην σύρουν τη χώρα σε εκλογές -στις οποίες δεν θα επανεκλεγούν ή τουλάχιστον δεν θα επανεκλεγούν με τα σημερινά κόμματα τους. Αν απελευθερωθούν περισσότερες δυνάμεις από το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων, ίσως τότε να μην χρειαστεί να θυσιαστούν τόσοι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ή και το ανάποδο: μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην θέλει σήμερα να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου αλλά μπορεί να αναγκαστεί και να το κάνει.

Η εκτίμηση της Παραπολιτικής είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα δυο βουλευτές του προοδευτικού χώρου που ενδέχεται να βρεθούν απέναντι σε υπαρξιακά αδιέξοδα. Αν τελικά ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως αναμένεται σήμερα, ίσως εκείνο το βράδυ της υψηλής πόλωσης να μην μοιάζει και τόσο παράλογο το να δώσουν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην «πρώτη αμιγώς αριστερή κυβέρνηση χωρίς ΑΝΕΛ».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, θα μπορέσει να διορίσει τον  τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο και θα έχει στη διάθεση του αρκετούς μήνες για να αποδώσουν πολιτικά οι παροχές που έχει εξαγγείλει. Θα αξιοποιήσει την ήττα του στις Ευρωεκλογές για να πει ότι α) η διαφορά δεν ήταν 10-15 μονάδες όπως έλεγαν οι δημοσκοπήσεις β) ότι ο Μητσοτάκης έρχεται και μόνη λύση ο ΣΥΡΙΖΑ γ) ότι η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά έρχεται και μόνη λύση ο ΣΥΡΙΖΑ δ) χαμένη ψήφος η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ, το ερώτημα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ (σε αυτό θα βοηθήσει και η ΝΔ). Αν μάλιστα στις Ευρωεκλογές η ελληνική Ακροδεξιά εκλέξει και κανέναν ευρωβουλευτή, τότε ακόμα καλύτερα μιας και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ με εγγυημένη χρηματοδότηση και εγγυημένο τηλεοπτικό χρόνο.

Η Παραπολιτική δεν ισχυρίζεται ότι το παραπάνω είναι το επικρατέστερο σενάριο και ούτε ότι αποκαλύπτει κάποιο μυστικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου. Απλά τα βάλαμε κάτω και τα μετρήσαμε και είδαμε ότι αν χρειαστεί, μια χαρά βγαίνουν τα κουκιά...