Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν θα επιτευχθεί με γενίτσαρους και μαϊντανούς

13.1.19


Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα τώρα, πριν οι επίσημες ανακοινώσεις το κάνουν πιο δύσκολο.

Είναι άλλο πράγμα η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων κι άλλο να σπεύδεις να κάτσεις στην καρέκλα του Πάνου Καμμένου, όσο αυτή είναι ακόμα ζεστή. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά πολύ περισσότερο τον Καμμένο από σένα.

Σύγκλιση σημαίνει συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν διαφορετικά πράγματα αλλά συμφωνούν σε 5-6 βασικά ζητήματα, γι' αυτό και η σύγκλιση είναι πάντα επιθυμητή και πάντα θετική. Γι' αυτό και η σύγκλιση δεν γίνεται με γενίτσαρους, δηλαδή με εκείνους που εδώ και ένα χρόνο δήθεν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτεύονται σαν να είναι τα πιο φανατικά μέλη του -κάνοντας like μέχρι και σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Στη φράση «σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων», η λέξη «δύναμη» είναι βασική. Στην Πολιτική υπάρχει μονάχα ένας τρόπος μέτρησης της δύναμης: οι ψήφοι. Το να μην έχεις εκλεγεί ποτέ πουθενά, παρόλο που το έχεις προσπαθήσει σε κάθε ευκαιρία, δεν σε καθιστά κάτι παραπάνω από έναν μαϊντανό των καφέ του Κολωνακίου και του Facebook.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων αλλά την ενίσχυση του κόμματος του -και πολύ καλά κάνει. Από την Κεντροαριστερά, στρατολογεί μονάχα άοσμους και ακίνδυνους, στελέχη διψασμένα για εξουσία που θα κάνουν τα πάντα για να την ανακτήσουν και να μην την χάσουν ποτέ. Επαναλαμβάνω: καλά κάνει.

Πράγματι, σε όλους αυτούς τους πρόθυμους γενίτσαρους και τους μαϊντανούς, μπορεί «να τους βγει». Δεν είναι και λίγο να μην είσαι τίποτα και να γίνεις υπουργός, έστω για λίγους μήνες, έστω ως αναπληρωματικός της λούμπεν Ακροδεξιάς. Εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει τόσα λάθη, που δύσκολα μπορείς να αδικήσεις κάποιον που έχει απογοητευτεί.

Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει: όποιος «κεντροαριστερός» σπεύσει σε αυτή τη συγκυρία να παραλάβει τις καρέκλες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν είναι κάτι παραπάνω από γενίτσαρος ή απελπισμένος μαϊντανός. Χαϊκάληδες αναζητά ο Τσίπρας και ως Χαϊκάληδες θα τους αντιμετωπίσει την επομένη των εκλογών.

Υ.Γ Κάτι μου λέει ότι όταν θα σχηματιστεί η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα γράψω ακριβώς το ίδιο άρθρο, αλλάζοντας μονάχα 2-3 λέξεις.