Μια δημοσκόπηση στην Κεντρική Μακεδονία διαψεύδει τρεις βασικούς μύθους της Αντιπολίτευσης

10.2.19


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Το The Point» που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Μακεδονία», η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιας και η συγκεκριμένη εφημερίδα μόνο φιλοκυβερνητική δεν μπορεί να θεωρηθεί, καλό θα ήταν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να διαβάσουν με προσοχή τα ευρήματα της. Κατά την ανάγνωση της Παραπολιτικής, η δημοσκόπηση αυτή γκρεμίζει τρεις βασικούς μύθους.

Μύθος 1ος: Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στη Μακεδονία με μονοψήφια ποσοστά

Όχι, η δημοσκόπηση δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια κάποια συσπείρωση μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά το αρχείο της εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2017 είχε συρρικνωθεί στο 13,5%, τον Ιούλιο του 2018 ανέβηκε στο 16% και πλέον βρίσκεται στο 16,4%.

Το 16,4% είναι πράγματι ένα χαμηλό ποσοστό, το οποίο απέχει μάλιστα κατά πολύ από τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή το 2015. Δεν φαίνεται όμως να οφείλεται στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά στη γενικότερη κακή εικόνα της κυβέρνησης.

Μύθος 2ος: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα και την Κεντροαριστερά με ευρύτερη απήχηση

Όχι, η δημοσκόπηση δεν επιβεβαιώνει τις ψευδαισθήσεις των θαμώνων του καφέ του Κολωνακίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι με διαφορά αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες από τα πρόσωπα που «μετρήθηκαν». Το 59% των ερωτηθέντων έχουν κακή γνώμη γι' αυτόν.

Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει αυτάρεσκα ότι δεν είναι ο ρόλος του να είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να μην εκλεγεί.

Μύθος 3ος: Το «ΟΧΙ» του ΚΙΝΑΛ στις Πρέσπες θα του έφερνε ψήφους στη Μακεδονία, ειδικά από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Όχι, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει πόσο λανθασμένη ήταν η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΚΙΝΑΛ περιορίζεται στο 5,3% και είναι κυρίως η Νέα Δημοκρατία που κερδίζει έδαφος και εκτοξεύεται στο 36,4% από το 32,4% του Ιουλίου του 2018.

---

Η Παραπολιτική θα επιμείνει μέχρι τέλους: τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν πρέπει να παίρνουν αποφάσεις με βάση την αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία των αντικυβερνητικών ΜΜΕ. Θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων αν συνεχίσουν να νομίζουν ότι ο κόσμος τους περιμένει σαν Μεσσίες κόντρα στον....Μαδούρο.