Ο Αλέξης Τσίπρας στη θανάσιμη παγίδα του «εγώ δεν χάνω από αυτόν»

20.3.19


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και μαρτυρίες πολιτικών, ο Κώστας Καραμανλής για χρόνια πίστευε ότι είναι αδύνατον να χάσει από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο «Γιωργάκης» δεν το είχε, η κοινοβουλευτική παρουσία του ήταν φοβερά κακή.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται επίσης να έλεγε διαρκώς για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εγώ δεν χάνω από αυτόν». Γιατί είναι ανερμάτιστος, επικίνδυνος, νεοκομμουνιστής και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Τελικά όχι μόνο έχασε αλλά διαψεύστηκαν και πανηγυρικά οι πόθοι του περί «αριστερής παρένθεσης».

Οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού δείχνουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε με τη σειρά του στην ίδια θανάσιμη παγίδα. Μα είναι δυνατόν να χάσει από τον «Κούλη» που δεν διαθέτει το παραμικρό επικοινωνιακό χάρισμα;

Συνήθως, η άποψη του «εγώ δεν χάνω από αυτόν» επικρατεί προς το τέλος της τετραετίας, όταν και ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει πια εθιστεί στο να είναι παντοδύναμoς και στο να περνάει πάντα το δικό του. Εξάλλου, προς το τέλος της τετραετίας είναι που παίρνουν το πάνω χέρι στα πολιτικά γραφεία οι γνωστοί κλακαδόροι του «Πρόεδρε είσαι Θεός».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως θα χάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που ο πράγματι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι κανένας φοβερός ρήτορας. Γιατί το χάρισμα μετράει μεν αλλά η Πολιτική έχει τους δικούς της πανάρχαιους κανόνες. Δεν γίνεται να κυριαρχείς πάντα, δεν γίνεται να σου βγαίνουν όλα, κανένας πολιτικός αρχηγός στη Μεταπολίτευση δεν κέρδισε τρεις συνεχόμενες φορές τις εθνικές εκλογές.

Η ψύχωση του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπαρκτές και συχνά κραυγαλέες αδυναμίες της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής δρα αποπροσαναλιστικά ως προς τις κολοσσιαίες αδυναμίες του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Ναι, αν η Νέα Δημοκρατία πάρει πολύ κάτω από 30% στις Ευρωεκλογές, δεν θα μπορεί να πανηγυρίζει και πάρα πολύ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωθεί στο 20%, τότε αυτή κυρίως θα είναι η βασική πολιτική είδηση της βραδιάς...