Η σωστή παρέμβαση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος για το tweet Βαξεβάνη

14.5.19


Με τον γνωστό φιλοκυβερνητικό ζήλο που τον διακρίνει, ο Κώστας Βαξεβάνης είπε να πλειοδοτήσει στη δίκαιη κριτική που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα όσα είπε για την εργασία, με το παραπάνω απαράδεκτο tweet.

Με γρήγορα αντανακλαστικά, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβουλίο Ελλάδος προχώρησε άμεσα στην έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης:
Προ ολίγων μόλις ημερών, διαβήκαμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Νίκο Βούτση και χιλιάδες προσκυνητές, την πύλη του Άουσβιτς, τιμώντας την μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων και 65.000 Ελλήνων Εβραίων. Με δέος και θλίψη.

Η επιγραφή «Arbeit macht frei», δηλαδή «η εργασία δημιουργεί ελευθερία», υποδεχόταν τους Εβραίους στην πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς προκειμένου να οδηγηθούν λίγο αργότερα στο φρικτό θάνατο των κρεματορίων, και υπάρχει ακόμη εκεί…

Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού, είναι απαράδεκτη γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει  ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας. Εκεί όπου χανόταν κάθε ίχνος ανθρωπιάς, εκεί όπου κυριαρχούσε η απανθρωπιά, ο βασανιστικός θάνατος. Εκεί όπου εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι ή «διαφορετικοί».

Και επειδή η υπόμνηση με τη χρήση της επιγραφής αναφερόταν στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αισθάνεται το ηθικό χρέος να υπογραμμίσει ότι η Ευαγγελία Γεωργιάδου, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» από το Ίδρυμα «Γιαντ Βασέμ» για τη διάσωση της Ιβέτ Εύας Βεντούρα, εκ των λιγοστών Εβραίων των Χανίων που διασώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 330 Έλληνες «Δικαίους των Εθνών», που διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους.

Εντός ενός φλύαρου και εκτός θέματος άρθρου, ο Κώστας Βαξεβάνης παραδέχθηκε τουλάχιστον λάθος του:
(...)Το ΚΙΣ, θέλησε για το σχόλιό μου αυτό να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα σύμβολα του Ολοκαυτώματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην πολιτική αντιπαράθεση. Έχει απόλυτο δίκιο. Όποια και αν είναι η πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη, όποιον Μεσαίωνα και αν υπόσχεται, όσο καταστροφική και αν διαφαίνεται μέσω της μελλοντικής εφαρμογής της για τους συνανθρώπους του, υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι για να περιγραφεί. Τέτοια σύμβολα , όπως του Άουσβιτς, με τη φρίκη που συγκεντρώνουν, ας περιγράφουν αυτό που έγινε. Δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε χρήση της καθημερινότητας για να αποδώσουν ακόμη και την φρίκη στην πολιτική. Πρέπει μονοσήμαντα να αποδίδουν αυτό που έγινε. Το ΚΙΣ λοιπόν έχει δίκιο και εγώ άδικο, είναι ξεκάθαρο(...)
Όπως και να έχει, η Παραπολιτική νιώθει την ανάγκη να απευθύνει ξανά κάλεσμα στις κομματικές ηγεσίες: χαμηλώστε τους τόνους, ελέγξτε τα άγρια ένστικτα των μηχανισμών σας και φροντίστε η αντιπαράθεση σας να είναι μονάχα πολιτική.