
Μια ακόμα συνέντευξη παραχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος...
Που την παραχώρησε ;
Δεν τα ρωτάμε αυτά...
Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής του Χρήστου Λαμπράκη...
Διαβάσαμε προσοχή τα όσα είπε ο πρώην υπουργός και η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του.
Αυτό που κρατήσαμε ήταν οι τοποθετήσεις του για την Παιδεία :
- Η κατάσταση στα πανεπιστήμια βρίσκεται εκτός ελέγχου. Εσείς έχετε καταδικάσει τα επεισόδια, λέγοντας ότι τα φαινόμενα ενδοπανεπιστημιακής βίας θα πρέπει να κατασταλούν. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτό; Υποκινείται η βία στα πανεπιστήμια;
«Η καταγγελία και η ακύρωση των φαινομένων ενδοπανεπιστημιακής βίας είναι όρος αναγκαίος αλλά όχι επαρκής. Τα κόμματα πρέπει να αποσυρθούν από τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες και να σεβαστούν τους φοιτητές και το δικαίωμα καθολικής συμμετοχής τους στις διαδικασίες εκλογής των πανεπιστημιακών οργάνων. Η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να προκαλεί και να αντιληφθεί ότι ο ισχύων νόμος-πλαίσιο διέπεται από ξεπερασμένη διοικητική λογική, από περασμένων εποχών «γυμνασιαρχική» αντίληψη. Χρειάζεται ένας νόμος-πλαίσιο ριζικά διαφορετικής φιλοσοφίας που να σέβεται την αυτονομία κάθε ΑΕΙ, το οποίο με τη σειρά του θα αξιολογείται ως προς τις επιλογές του με βάση τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα. Ολα αυτά όμως πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που να αφορά όλες τις βαθμίδες».
- Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να αφορά και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή τα λεγόμενα κολέγια;
«Το πρόβλημα δεν είναι να προσφέρει υπηρεσίες στην Ελλάδα, π.χ., ένα βρετανικό δημόσιο πανεπιστήμιο με τους δικούς του καθηγητές και τις δικές του προδιαγραφές. Είναι πρόβλημα όμως η ανάθεση ακαδημαϊκού έργου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης. Με βάση την ως τώρα νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), εφόσον η χώρα μας απαγορεύσει διά νόμου στα ελληνικά πανεπιστήμια τη σύναψη παρόμοιων συμβάσεων, μπορεί να επιβάλει την απαγόρευση αυτή και στα πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών. Αυτό προτείνω να γίνει».
- Τι εννοείτε; Να κλείσουν τα κολέγια; Το ΠαΣοΚ επισήμως δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει νόμο που θα βάζει τάξη στο σημερινό άναρχο τοπίο;
«Αυτό που λέω έχει απλώς θεωρητική σημασία για τα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά πρακτική σημασία για ορισμένα ξένα πανεπιστήμια που εμπορεύονται στην Ελλάδα τους τίτλους τους. Τα λεγόμενα κολέγια μπορούν να λειτουργούν ως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, σεβόμενα τις προδιαγραφές της πολεοδομικής, εργατικής, ασφαλιστικής και εμπορικής νομοθεσίας, αλλά όχι ως ιδιωτικά πανεπιστήμια από το παράθυρο. Προτεραιότητα δεν είναι συνεπώς τα κολέγια αλλά η αναβάθμιση του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ. Αν χρειάζονται περισσότερες θέσεις τα ελληνικά πανεπιστήμια για τα παιδιά που καταφεύγουν στα κολέγια ή αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό, ας τις δημιουργήσουμε, αλλά πάντα θα ισχύει το βαθμολογικό κριτήριο. Προτεραιότητα είναι επίσης να αναγνωριστούν και να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων. Προτεραιότητα είναι να οργανωθεί ένα τελείως διαφορετικό Λύκειο, κατά τα πρότυπα του διεθνούς απολυτηρίου, και να αλλάξει ο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».