www.e-tipos.com
Συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου παραχώρησε ο Υπ.Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μεταξύ των άλλων πρότεινε και αλλάγη του εκλογικού συστήματος :
Η υπόθεση της Siemens έχει εγείρει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς;
Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από καιρό. Το σύστημά μας έχει φθάσει σε ένα σημείο που είναι πλέον επιβεβλημένη η ριζική αναμόρφωση των μεθόδων τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διαχείρισης. Και προς αυτή την κατεύθυνση πλέον κινείται η κυβέρνηση. Παράλληλα, εγείρεται και ένα ερώτημα για το κατά πόσον τα σημερινά επίπεδα των εκλογικών δαπανών είναι απαραίτητα.
Τι πρέπει να αλλάξει;
Η κύρια αιτία των προεκλογικών δαπανών προέρχεται από το εκλογικό μας σύστημα διαχρονικά. Αυτό είναι και ο παράγοντας που προκαλεί τη σχέση εξάρτησης και, τελικά, αλλοτρίωσης κομμάτων και υποψηφίων. Από την άλλη μεριά, είναι βέβαιο ότι μια απλή ρύθμιση για τον περιορισμό των προεκλογικών δαπανών δεν αρκεί. Το αποκαλούμενο «πολιτικό χρήμα» θα πάψει να έχει τη σημερινή δύναμή του, αν οι υποψήφιοι δεν το έχουν ανάγκη για να πετύχουν την εκλογή τους.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Πολύ απλά. Με αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Δηλαδή, κάτι σαν το γερμανικό σύστημα;
Κάθε πρόταση, που προκύπτει από μια τέτοια συζήτηση, καλοδεχούμενη είναι. Ωστόσο, προσωπικά εκτιμώ ότι το μονοεδρικό σύστημα, όπως περίπου ισχύει στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και σε πολλές άλλες χώρες, προσαρμοσμένο βέβαια στα ελληνικά δεδομένα, είναι το πλέον ενδεδειγμένο. Να χωριστεί, δηλαδή, η επικράτεια σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπου σε καθεμία από αυτές θα εκλέγεται μόνο ένας βουλευτής με τον αναπληρωτή του. Και βέβαια, δεν χρειάζεται στην προοπτική αυτή να υπάρχουν 300 βουλευτές. Το Σύνταγμα, εξάλλου, ορίζει από 200 έως 300 βουλευτές. Γιατί, λοιπόν, να μην περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών, ανάλογα και με τις ανάγκες για την παρουσία στο Κοινοβούλιο και βουλευτών Επικρατείας, ένας θεσμός που πιστεύω ότι χρειάζεται στη χώρα μας; Με άλλα λόγια, είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ένα είδος «κοινοβουλευτικού Καποδίστρια».
Σχόλιο Παραπολιτικής : Ο υπουργός δεν είναι και τόσο σαφής στις διατυπώσεις του για το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα...
Εμείς πάντως συμφωνούμε στη μείωση του αριθμού των βουλευτών...