Λάβετε θέσεις...

17.9.08


Γράφει ο Παύλος Τσίμας

Ούτε αναπάντεχες ούτε απροσδόκητες ήταν οι μετά τη Θεσσαλονίκη δημοσκοπήσεις. Γι΄ αυτό και δεν θα έπρεπε να διαβαστούν με λάθος τρόπο.

Θα ήταν λάθος, για παράδειγμα, να θεωρήσουν οι πράσινοι ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια ήδη συντελεσθείσα πολιτική ανατροπή, για την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να δείξει παρά υπομονή και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τα λάθη και να περιμένει το ευκταίο ως μοιραίο.

Λάθος, ακόμη μεγαλύτερο (αλλά κακό του κεφαλιού τους, που το κάνουν) είναι να θεωρούν οι γαλάζιοι ότι τα δυσάρεστα γι΄ αυτούς δημοσκοπικά ευρήματα αποτελούν ένα ατύχημα της συγκυρίας, μια πρόσκαιρη και ανατάξιμη βλάβη. Τα σημερινά ευρήματα είχαν προαναγγελθεί εδώ και μήνες- έχουν, συνεπώς, βάθος και δυναμική. Και, επιπλέον, παράγουν και αυτοτελή πολιτικά αποτελέσματα: Δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο, για πρώτη φορά, ο μάγος της γαλάζιας φυλής βλέπει τα επικοινωνιακά του ταχυδακτυλουργικά να μην πιάνουν. Και επίσης για πρώτη φορά από το 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκει ένα περιβάλλον θετικό, ευνοϊκό για να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες- αρκεί, φυσικά, να τις αναλάβει.

Θα ήταν, τέλος, λάθος να εκλάβουν οι κόκκινοι τον ούριο για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικό άνεμο ως κίνδυνο και να αντιδράσουν με το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου. Όλη η εκλογική εμπειρία της μεταπολίτευσης διαψεύδει τον μύθο πως η πολιτική και εκλογική μοίρα του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς είναι ευθέως ανταγωνιστική.

Βack to square one, λένε οι Άγγλοι. Το πολιτικό παιχνίδι, τουτέστιν, αρχίζει από την αρχή. Λάβετε θέσεις.

Από τα ΝΕΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής :
Απόλυτα σωστό το σχόλιο του δημοσιογράφου... Τίποτα δεν έχει κριθεί... Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε...