Δύο διαγωνισμοί για το ίδιο αντικείμενο;

24.1.12

Αντιγράφω από την Αυγή:

Απίστευτη και όμως αληθινή είναι η υπόθεση με την ταινία ασφαλείας που μπαίνει στα ποτά και τα τσιγάρα. Η κυβέρνηση, αντί να κάνει ελέγχους στα τελωνεία, αλλάζει το σύστημα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των βιομηχανοποιημένων καπνών και αλκοολούχων ποτών.

Όμως και σήμερα υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός για την παρακολούθηση των ποτών και των τσιγάρων και μάλιστα αναβαθμίζεται και είναι και ακριβοπληρωμένος. Πρόκειται για το EMCS, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, μεταξύ των οποίων καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, το οποίο είναι μέρος του πληροφοριακού συστήματος ICISnet. Ανάδοχος του έργου είναι η Unisystems-Intracom.

Το "ωραίο" είναι ότι η εισαγωγή νέου...


...συστήματος επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας γίνεται όταν δεν έχει ακόμη καλά καλά ολοκληρωθεί η εφαρμογή του υφιστάμενου συστήματος EMCS και, το κυριότερο, όταν μόλις πριν δύο μήνες ανατέθηκε συμβόλαιο 4,1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή των υποδομών του στην Unisystems-Intracom. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο ανάθεσης συμπεριελάμβανε την αναβάθμιση των υποδομών και των 3 πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης των φορολογικών μηχανισμών (TAXISnet, ICISnet και Elenxis).

Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση -για την ακρίβεια, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών- και επιβάλλουν να αλλάξει η ταινία που τοποθετείται, ενώ αυτό θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην αναβάθμιση του συστήματος. Έτσι και η Unisystems-Intracom θα πάρει τα 4,1 εκατ. ευρώ και ο νέος νικητής του διαγωνισμού θα πληρωθεί. Το ότι αυτό δεν έχει σχέση με τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν μοιάζει να απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών...