Ολόκληρη η δήλωση Καραμανλή

2.10.08


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η διεθνής οικονομική κρίση επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις για την Κυβέρνηση. Οφείλουμε όλοι, με υπευθυνότητα να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται διεθνώς.

Συγκάλεσα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και επεσήμανα ότι το βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Ζήτησα από όλους να προωθήσουν αμέσως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις που εξαγγείλαμε για να συνεχίσουμε να λύνουμε τα προβλήματα του πολίτη.

Βασικός στόχος της πολιτικής μας, που λόγω των συνθηκών γίνεται επιτακτικότερος, είναι να κάνουμε σήμερα ακόμα πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

- Αναφέρομαι στη θέσπιση αυξημένης προστασίας στους δανειολήπτες. Άμεσα έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε.

- Ενεργοποιούμε τώρα το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

- Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλήττει τους πολλούς νομοταγείς πολίτες και ωφελεί τους λίγους παρανόμους.

Ζήτησα από τους Υπουργούς να καταγράψουν και να προβάλλουν με λεπτομέρειες τους συγκεκριμένους στόχους, ο καθένας στον τομέα του, με σαφές καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ζήτησα από τους Υπουργούς, εκτός από τις μακροπρόθεσμες δράσεις που στηρίζονται στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, να σκύψουν στα καθημερινά προβλήματα που σήμερα καίνε τους πολίτες: Στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής της κάθε οικογένειας, στις καλύτερες σπουδές των παιδιών μας, στις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης από το πρωί ως το βράδυ.

Ζήτησα από τους Υπουργούς αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική, στους στόχους μας, στην απόδοση ουσιαστικού έργου, από το οποίο έχει ανάγκη η χώρα και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα έχει μπει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των οργανωμένων συμφερόντων που είχαν βολευτεί επί δεκαετίες στο τέλμα. Η χώρα δεν έχει περιθώρια να περιμένει. Δεν μπορεί όλα γύρω μας να αλλάζουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς και εμείς να μένουμε πίσω.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την πολιτική που ακολουθούμε. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να συμμετέχουν στον προβληματισμό που ανακύπτει από το ερώτημα πού θέλουμε να πάει η χώρα. Εμείς με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και με αποφασιστικότητα που δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις των λίγων βολεμένων, έχουμε απαντήσει: Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο. Πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά. Ο καθένας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και ενώπιον της Ιστορίας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς έχουμε πλήρη συναίσθηση και αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες με πράξεις ουσίας. Με αφοσίωση στην πραγματική πολιτική και όχι στην παραπολιτική.

Είμαι εδώ για να προχωρήσω τα πράγματα προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον του πολίτη. Στο ερώτημα πού θέλουμε να πάει η χώρα, η δική μας απάντηση είναι μία: Μπροστά και δημιουργικά προς όφελος όλων των πολιτών. Με πρώτη μας έγνοια όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Με συγκεκριμένο σχέδιο. Με γνωστές στους πολίτες στρατηγικές σύγκρουσης με τις δυνάμεις του χθες. Με αποφασιστικότητα.

Η σημερινή Κυβέρνηση εκλέχτηκε για να αλλάξει τα πράγματα και τα αλλάζει. Αυτήν την εντολή έλαβα και θα την τιμήσω απολύτως.