Αναφέραμε μερικά από τα πρότυπα με τα οποία βομβαρδίζουν την γενιά μας...
Υπάρχουν όμως και άλλα πρότυπα...
Που τα επιλέγει η ίδια η κοινωνία και δεν της τα επιβάλει κανείς...
Ρίξτε μια ματιά στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ :
Έγινε τραγούδι, blog, σύνθημα και η ιστορία του, τρεις μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφορεί ακόμη από mail σε mail αλλά και σε πολλά sites του Ίντερνετ, προκαλώντας εκατοντάδες διαδικτυακά σχόλια.
Πρόκειται για τον Κανέλο, τον αδέσποτο σκύλο «μασκότ» του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων, που επί πολλά χρόνια συνόδευε τους φοιτητές στις πορείες και σύχναζε μαζί τους στα Εξάρχεια. Σκύλος- σύμβολο των αντεξουσιαστών, πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις τους στους δρόμους της Αθήνας και όποτε γίνονταν επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις τα έβρισκαν σκούρα.
ΘΡΥΛΟΣ
Ο αδέσποτος σκύλος έγινε «σύντροφος» των φοιτητών του ΠολυτεχνείουΟ «θρύλος» λέει ότι ο Κανέλος «μισούσε ό,τι είχε να κάνει με εξουσία και αστυνομία», όπως αναφέρεται στο mail που έχει τίτλο «ένας σπουδαίος αγωνιστής» και περιγράφει την ιστορία του. Μάλιστα, λέγεται πως τραυματίστηκε σε μία πορεία «από τα ΜΑΤ ύστερα από ρίψη χημικών» και έμεινε παράλυτος στα πίσω πόδια. Οι φίλοι του τον φρόντιζαν αλλά κάποιοι άλλοι τον μετέφεραν στο κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο. Τότε μάλιστα- τον Ιούνιο του 2007- είχε οργανωθεί διαδικτυακή κινητοποίηση από τους φοιτητές προκειμένου να επιστραφεί ο Κανέλος στο Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές, όπως τονίζεται στο mail, τον βρήκαν παραμελημένο και εξαντλημένο και τον πήραν ξανά μαζί τους στο Πολυτεχνείο ενώ στις τελευταίες του στιγμές τον φρόντισε μία οικογένεια που τον είχε πάρει σπίτι της.
Ενδεικτικό του πόσο αγαπητός ήταν, είναι ότι ακόμη και σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που γράφουν σχόλια στο Ίντερνετ για το τραγούδι («Ο Κανέλος») που είχε γράψει γι΄ αυτόν, το 2006, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης. Ένα απ΄ αυτά γράφει: «Καλό ταξίδι. Ακόμα κι εκεί που πας να είσαι μάχιμος όπως ξέρεις. Αντίο».
Μερικοί στίχοι από το κομμάτι λένε: «Θα μιλήσω για τον σκύλο τον Κανέλο που χει μια καρδιά και τέσσερα ποδάρια/ Που γυρίζει στα Εξάρχεια τα βράδια και όλοι τον σέβονται, του βγάζουν το καπέλο/ Στη γωνιά Πολυτεχνείου και Πατησίων- κυνηγούσε λένε έναν ασφαλίτη και μια μέρα εθεάθη στο Θησείο να γυρνά με μια σκυλίτσα από σπίτι/ Ένα τραγούδι για τον σκύλο τον Κανέλο που με δάγκωσε μα τον καταλαβαίνω. Υποστήριξε την άποψη με πάθος. Ό,τι είχα πάρει τη ζωή μου λάθος».
Μορφή των Εξαρχείων
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο τραγουδοποιός, «εδώ και πολλά χρόνια συχνάζω στα Εξάρχεια και ο Κανέλος ήταν από τα αγαπημένα αδέσποτα της περιοχής. Ήταν σαν γείτονας, σαν άνθρωπος». Προσθέτει όμως ότι και το τραγούδι αλλά και ο Κανέλος έχουν ένα βαθύτερο νόημα. «Εκφράζουν μία προσπάθεια να μην αλλάξει η ταυτότητα των Εξαρχείων που είναι κάπως διαφορετική αλλά συνάμα υποβαθμισμένη». Γι΄ αυτό και ο στίχος «... Κι ούτε αγγίζει όσα κόκαλα πετάνε/ Όλοι αυτοί που ασχημαίνουν τη ζωή μας». Θέλει να δείξει, λέει, ότι κάποιοι παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τους κατοίκους. «Χρειάζεται κάθε γειτονιά να έχει τους ήρωές της. Ο Κανέλος είναι το σύμβολο της μάχης για τη ζωή στους δρόμους, για τη ζωή στην πόλη».