Το έγκλημα και η ανοησία

29.12.08

www.tanea.gr

Toυ , Gideon Levy

Το Ισραήλ άρχισε το Σάββατο ακόμη έναν μάταιο, ατυχή πόλεμο. Στις 16 Ιουλίου του 2006, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στον Λίβανο, έγραφα: «Κάθε γειτονιά έχει έναν φωνακλά νταή, τον θυμό του οποίου δεν πρέπει να προκαλεί κανείς... Όχι ότι ο νταής δεν έχει δίκιο- κάποιος πράγματι τον έβλαψε. Αλλά η αντίδρασή του, τι αντίδραση!».

Δυόμισι χρόνια αργότερα, τα λόγια αυτά επαναλαμβάνονται. Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα απόγευμα Σαββάτου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έσπειραν τον θάνατο και την καταστροφή σε κλίμακα την οποία οι παλαιστινιακές ρουκέτες Κασάμ ούτε καν πλησίασαν όλα τα χρόνια που εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ.

Αυτό που συνέβη το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας είναι η αρχή ενός εγκλήματος πολέμου και μιας ανόητης πράξης του Ισραήλ. Η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας: μια κυβέρνηση που εξαπέλυσε έναν μάταιο πόλεμο δυο μήνες μετά την εγκαθίδρυσή της, αρχίζει έναν ακόμα καταδικασμένο πόλεμο δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας της. Το αίμα θα κυλήσει τώρα σαν νερό. Η πολιορκημένη και εξαθλιωμένη Λωρίδα της Γάζας θα πληρώσει το βαρύ τίμημα. Αίμα όμως θα κυλήσει άσκοπα και από την πλευρά των Ισραηλινών. Η ιστορία της Μέσης Ανατολής επαναλαμβάνεται με απελπιστική ακρίβεια.

Το σχόλιο του Ισραηλινού αρθρογράφου Γίντεον Λέβι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χααρέτζ».