Ένας χρήσιμος χάρτης και μερικές πληροφορίες

29.12.08

Οι δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το άλυτο πρόβλημα που ακούει στο όνομα "Παλαιστίνη"...

Για να μπορείτε να παρακολουθήσετε καλύτερα τα γεγονότα , σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή από την Wikipedia :

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα κομμάτι γης κατά μήκος της Μεσόγειου θάλασσας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος αλλά διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης. Μετά την Μάχη για την Γάζα τον Ιούνιο του 2007, μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η περιοχή κυβερνάται ντε φάκτο από την Χαμάς.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από την κύρια πόλη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Καν Γιουνίς. Είναι μια λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο θάλασσα μήκους 41 χιλιομέτρν και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km3. Κατοικούν 1,4 εκατομμύρια Άραβες.

Ο πληθυσμός της, έγινε μάρτυρας μίας δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ζωής μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Οκτώβριο του 2002. Στις 19 Ιουνίου του 2008, έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.Μετά την λήξη της η Χαμάς επανήλθε στην εξαπόλυση ρουκετών κατά πόλεων του Ισραήλ, και το Ισραήλ σε βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Κάνοντας "κλικ" πάνω στην εικόνα μπορείτε να δείτε ένα γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής από το 2003 ο οποίος ισχύει με ελάχιστες αλλαγές μέχρι σήμερα...

Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ έναν άλλο χάρτη γραμμένο στα Ελληνικά...