Ο καφές μέχρι 2,5 ευρώ

23.1.09

( επιστολή αναγνώστη )

Ο καφές που πληρώνουμε στις καφετέριες έχει κόστος (συμπεριλαμβανομένων υλικών παρασκευής, αναλογία ενοικίου - μισθών προσωπικού - δημοτικών τελών και άλλων λειτουργικών εξόδων) το πολύ 1,5-1,8 ευρώ. Το περιθώριο κέρδους για τους καταστηματάρχες φτάνει και ξεπερνάει το 100% όταν προσφέρουν τον καφέ γύρω στα 4 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές στο εξωτερικό (σε ακριβά - τουριστικά μέρη) μπορεί να είναι μέχρι και 30-60% φτηνότερες. Πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς, που και εμείς η ίδιοι σαν καταναλωτές το έχουμε αφήσει να υπάρχει.

Μόνο με την οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε πίεση ώστε να χαμηλώσουν τις τιμές. Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια στο facebook (http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=43256149708) για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αρχή. Η προσπάθεια είναι φιλόδοξη, μπορεί να θεωρηθεί και απο κάποιους ρομαντική ή αφελής, αλλά βλέποντας κανείς στο εξωτερικό τι έχουν πετύχει οι καταναλωτικές οργανώσεις, είμαι αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να επιτευχθεί. Ένας από τους πρώτους στόχους είναι θα διαδοθεί στο Ελληνικό διαδίκτυο μια συγκεκριμένη ημερομηνία κινητοποίησης πχ μποϊκοτάζ. Εάν είναι δυναμική συμμετοχή - και σίγουρα με τα σημερινά μέσα μπορεί να επιτευχθεί αυτό - θα καταλάβουν οι καταστηματάρχες ή αυτοί τέλος πάντων που καθορίζουν τις τιμές στην αγορά, οτι οι καταναλωτές έχουν δύναμη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψει ο καταναλωτής στη δύναμή του. Εάν πιστεύετε οτι μπορεί να πετύχουμε κάτι, γίνετε μέλη του group, διαδώστε το και καλέστε τους γνωστούς σας να γίνουν και αυτοί μέλη